Nihayet fiili müzakereler başladı…

Bilim ve araştırma başlığıyla ilgili müzakereler, Lüksemburg’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün katıldığı toplantıda açılıp kapandı. Genişlemeden Sorumlu üye Olli Rehn, TCK, din özgürlüğü ve Güneydoğu’daki gelişmelerden endişeli olduğunu söyledi.


AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, 35 müzakere başlığından bilim-araştırma başlığının tamamlandığını söyledi. Plassnik, çözüme ulaşmanın kolay olmadığını dile getirdi.


Plassnik, Avrupa Konseyi tarama raporunda iyi bir düzeye ulaştığını da sözlerine ekledi. Plassnik, bugün gerçekleşen gecikmenin de sürpriz değil aslında bir uyarı olduğunu belirtti.


“ÖNEMLİ 3 KRİTER VAR”


Genişlemeden Sorumlu üye Olli Rehn ise, olağandışı bir durum yaşanmadığını ifade etti. Bizim için 3 kriter önemli diyen Rehn, “İfade özgürlüğünde olumlu gelişmeler yaşanmalı. Türkiye’de olumsuz bazı kararlar alındığını gördük. Türk Ceza Kanunu’nda olumlu gelişmeler yaşanmasını bekliyoruz. Din özgürlüğü konusunda çok az ilerleme kaydedildi. Özellikle gayrımüslüm azınlıklar konusunda ve vakıflar konusunda daha fazla çaba bekliyoruz. Son olarak da Güneydoğu’daki olaylardan endişe duyuyorum” diye konuştu.


Rehn, bugünkü kararın ileriye atılmış önemli bir adım olduğunu belirterek, Türkiye’nin ek protokolü uygulaması gerektiğini de söyledi.


GÜL: KIBRIS’TA ÇÖZÜM BM TEMELİNDE OLMALI


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye ve AB  arasında en önemli karar organı olan Ortaklık Konseyi’nde yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın çözüm çabalarına AB’nin destek vermesini talepetti ve Kıbrıs’ta çözümün BM Genel Sekreteri’nin çözüm planı temelinde olması gerektiğini bildirdi.


”ADA’DA TÜM KISITLAMALAR KALDIRILMALI”


Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Rum Kesimi’ne limanların ne zaman açılacağı yönündeki soruya “Bu konuyu AB ve Türkiye farklı değerlendiriyor. Ancak yapıcı bir çözüm için Türkiye tüm iyiniyetini gösteriyor. Ada’daki kısıtlamaların hepsi aynı anda kaldırılırsa işler çok daha kolay olur” diye yanıtladı.


AB-TÜRKİYE ORTAK TUTUM BELGESİ 


AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerde en önemli karar organı rolü oynayan Ortaklık Konseyi toplantısının ardından yayımlanan AB ortak tutum belgesinde, ”Türkiye’de reform sürecinin geçen yıl yavaşladığı” ileri sürülerek, ”reformların yaşama geçirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi” çağrısında bulunuluyor.


•Türkiye’de insan hakları ihlallerinin azaldığına dikkat çekilen belgede, bununla birlikte, reformların Kopenhag kriterleri uyarınca sürdürülmesi isteniyor.
•Türkiye’de işkence ve kötü muameleyle mücadelede de önemli aşamalara geldiği ifade edilen belgede, bu alandaki yakınmaların azaldığına dikkat çekiliyor. Belgede, işkence suçluların cezalandırılmadığına ilişkin raporların AB’yi ”endişelendirdiği” kaydediliyor.
•PKK’ya sert eleştirilerde bulunulan ve terör eylemlerinin kınandığı bölümde, bölücü terör örgütünün eylemleri yüzünden Güneydoğu Anadolu’da durumun gerginleştiği belirtildi ve PKK’nın AB’nin terör listesinde olduğu hatırlatıldı.
•Ortaklık belgesinde, Türkiye’nin ek protokolü imzalayarak, Ortaklık Anlaşması’nın, AB’nin 10 yeni üyesi arasında yer alan Kıbrıs Rum kesimini de kapsayacak biçimde uygulanması yolunda taahhüt altına girdiği iddia edildi ve bu sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiği ileri sürüldü. 

1031020cookie-checkNihayet fiili müzakereler başladı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.