Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da Boko Haram terör örgütünün, düzenlediÄŸi baskınlarda bugüne kadar binden fazla çocuÄŸu kaçırdığı bildirildi.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), terör örgütünün ülkenin kuzeydoÄŸusundaki Borno eyaletindeki yatılı okula 14 Nisan 2014’te düzenlediÄŸi Chibok baskının dördüncü yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Nijerya’da 2013’ten bu yana binden fazla çocuÄŸun Boko Haram tarafından kaçırıldığı, bu rakama Chibok baskınında kaçırılan 276 kız öğrencilerin de dahil olduÄŸu belirtildi.
Baskında kaçırılan yüzden fazla kız öğrencinin hala evlerine dönmediÄŸi anımsatılan açıklamada, “UNICEF, çocukların acilen serbest bırakılmasına ve okullara yönelik yapılan saldırılara son verilmesine yönelik çaÄŸrılarına devam edecek.” ifadesi kullanıldı.
UNICEF Nijerya Temsilcisi Muhammed Malik Fall, Boko Haram’ın okullarda, evlerde ve halka açık yerlerde sürekli hedef aldığı çocuklara ÅŸiddet uyguladığını vurgulayarak, “Chibok baskınının dördüncü yılı, bize Nijerya’nın kuzeydoÄŸusunda çocukların ÅŸok edici derecede saldırıya maruz kaldığını hatırlatıyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Nijerya’da 2000’li yılların başından bu yana faaliyette bulunan, liderleri Muhammed Yusuf’un gözaltındayken ölmesinin ardından 2009’da kitlesel ÅŸiddet eylemleri yapmaya baÅŸlayan Boko Haram, 17 bin kiÅŸinin ölümüne neden oldu.
Çok sayıda askerin kaçırılmasından da sorumlu tutulan ve geçen yıldan bu yana eylemlerini ülkenin sınır komÅŸuları Kamerun, Benin, Çad ve Nijer’e kaydıran örgüt, son günlerde saldırılarını artırdı.