Nijerya’da sahte ilaçtan 84 çocuk öldü

Yerli ve yabancı uzmanların katıldığı toplantıda, insan sağlığını tehlikeye atan sahte ilaçlara karşı etkili bir mücadele için Hükümetin ve sektörün yakın bir işbirliği içine girmesi ve cezaların güçlü, caydırıcı yaptırımlar içermesi gerektiği vurgulandı. Toplantıda, sahte ilaçların tüm dünyada can aldığı; geçen yıl Nijerya’da 84 çocuğun sahte öksürük şurubundan yaşamlarını yitirdiği aktarıldı.

1 Temmuz 2009, İstanbul. Türkiye’de sahte ilaçla mücadelede yeni bir dönemi başlatacak İlaç Takip Sistemi yürürlüğe girerken, İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda konu bütün boyutlarıyla ele alındı. 39 araştırmacı ilaç firmasını çatısı altında toplayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından düzenlenen toplantıya katılan yerli ve yabancı uzmanlar bu alandaki son gelişmeleri değerlendirdiler.

Toplantıya AİFD Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu Başkanı Alp Sevindik ve AİFD Sahte İlaçla Mücadele Komitesi Başkanı Ahmet Kavuşturan katıldı.

Toplantıda ayrıca, International Policy Network uzmanlarından Julian Haris, “İlaçlar Gerçek Olsun: Sahte İlaçların Yayılmasına Karşı Mücadele” başlıklı raporu ile ilgili bir sunum yaparken, American Enterprise Institute’un sağlık politikaları ve sahte ilaç uzmanı Roger Bate de sahte ilaçların tüm dünyada, özellikle de yoksul ülkelerde yol açtığı sağlık riskleri ile ilgili bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AİFD Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu Başkanı Alp Sevindik, “Türkiye’de ilaçta yapılan sahtecilik yüzünden, insan yaşamının tehlikeye girmesinin yanı sıra, ülkenin kısıtlı kaynaklarının boşa harcandığını, ilaç dağıtım sistemine ve sektöre güvenin azaldığını” vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilaçta sahtecilik yüzünden uğradığı maddi kayıplarla ilgili elimizde sağlıklı veriler bulunmuyor, ancak AİFD bu yüzden uğranacak 1 TL’lik kaybı bile kabul edilemez buluyor. Sahteciliğin önüne geçmek için Fikri Mülkiyet Haklarının güçlü yaptırımlarla korunması, Hükümet ve sektör temsilcileri arasında yakın işbirliği yapılması, cezaların caydırıcılığının artırılması gerekmektedir. AİFD sahteciliğe karşı istikrarlı politika ve uygulamaların takipçisi olacaktır.”

AİFD Sahte İlaçla Mücadele Komitesi Başkanı Ahmet Kavuşturan da Türkiye’de sahte ilaç sorununun boyutlarıyla ilgili bilgi verdi. Sahte ilaçların insan sağlığı için ciddi tehdit olduğunu vurgulayan Kavuşturan şunları söyledi:

“Bu nedenle sahte ilaçlar konusu tüm sektörün özel bir dikkat göstermesi ve mücadele etmesi gereken bir sorundur. Bugün bazı sahte ilaçların ambalajlarını gerçeklerinden ayırt etmek çok güç olabilmektedir. İnternet’in sağladığı olanaklar, sahte ilaçlara tüm dünyada yaygınlaşma olanağı vermektedir. Buna karşı ulusal ve uluslar arası düzeyde yetkililerle, güvenlik güçleriyle ve konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla sıkı bir işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Nijerya’da geçen yıl 84 çocuk öldü”

Toplantıda “İlaçlar Gerçek Olsun: Sahte İlaçların Yayılmasına Karşı Mücadele” başlıklı raporu ile ilgili bir sunum yapan International Policy Network uzmanlarından Julian Haris, sorunun küresel boyutlarına değindi.

Sahte ilaçların öncelikle etkin tedavi sağlamadıkları için zararlı olduklarını kaydeden Haris şöyle etti:

“Bunun da ötesinde içlerindeki toksik maddeler nedeni ile ölümlere yol açmaktadırlar. Geçen yıl bir öksürük şurubuna antifiriz katılması nedeni ile çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Ölenler arasında 84 Nijeryalı çocuk da bulunuyordu. Yine geçen yıl Çin’de üretilen sahte ilaçtan ABD’de 62 kişi hayatını kaybetti. Sahte ilaçlar ayrıca bakterileri etkili bir şekilde yok edemedikleri için, ilaca dayanıklı bakteri türlerinin ortaya çıkmasına ve tedavilerin zorlaşmasına neden oluyorlar.”

Haris, sahte ilaçların bir ülkede etkili olabilmesinin nedenlerini de şöyle sıraladı:

“Yasal çerçevenin yetersiz kaldığı ve cezaların caydırıcılığının bulunmadığı ülkelerde sahte ilaç sorununun boyutları büyüyor. Ayrıca ithalatın kısıtlandığı,orijinal ilaçların bulunamaz hale geldiği ve ilaç fiyatlarının endüstri dinamiklerine zarar verecek şekilde kontrol altında tutulduğu ortamlar da sahte ilaç oranının artmasına neden oluyor.”

American Enterprise Institute’un sağlık politikaları ve sahte ilaç uzmanı Roger Bate ise, “Sahte ilaçların Asya ve Afrika’da giderek yaygınlaştığını, bu ülkelerde görülen AIDS ve sıtma gibi kritik salgınların kontrol altına alınması için yürütülen çalışmalara da ciddi zararlar verdiğini” söyledi.

Toplantıda konuşan Esfor Güvenlik Danışmanlığı Genel Müdürü Cengiz Gümüştüs de 2010 yılında dünyada sahte ilaç ticaretinin 75 milyar doları bulacağını vurguladı ve Türkiye’de de bu sorunun büyüyeceğini kaydetti.

Gümüştüs şöyle devam etti: “Türkiye’de sahte ilaçlar İnternet üzerinden, sokak tezgahlarından, bazen de “çantacı” dediğimiz kaçak ilaç satanlar tarafından piyasaya sürülüyor. Güvenlik güçlerimiz sahte ilaçlara karşı etkin bir mücadele veriyor ve kapsamlı operasyonlar düzenliyor. Ancak mücadelenin başarılı olması için kamunun, özel sektörün ve toplumun işbirliği yapmaları gerekiyor.”

Toplantıda sahte ilaca karşı tüketicilere bazı öneriler de yapıldı. Bu kapsamda, tüketicinin ilacı her zaman gittiği, güvendiği eczaneden yapması ve İnternet’ten ilaç almaması gerektiği vurgulandı. Tüketicinin satın aldığı ilacın kutusundan veya kalitesinden kuşku duyduğu takdirde üretici firma, doktoru veya ilgili sağlık yetkilileriyle temasa geçmesi istendi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Hakkında

2003 yılında kurulmuş olan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği toplam 39 bioteknoloji ve Ar-Ge ağırlıklı firmadan oluşmaktadır. AİFD’ye üye olan Abbott, Actelion, Alcon, Astra Zeneca, Amgen, Astellas, Bayer, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Chiesi, Daiichi-Sankyo, Eczacıbaşı–Baxter, Ferring, Fresenius Kabi, Fresenius Medical Care, Gilead, GlaxoSmithKline, İ.E. Ulagay, Indentis, Johnson&Johnson, Lilly, Lundbeck, Merck Serono, Merck Sharp & Dohme, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, Nutricia Klinik Beslenme, Pfizer, PharmaSwiss, Pierre Fabre, Reckitt Benckiser, Sanofi Aventis, Schering-Plough, Servier, Solvay İlaç Türkiye, UCB Pharma, Wyeth olmak üzere dünyadaki yeni ilaç araştırmalarının büyük bölümünü yapan araştırmacı ilaç firmalarıdır.

772770cookie-checkNijerya’da sahte ilaçtan 84 çocuk öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.