Nijerya’da Taliban katliamı

Şeriatın daha kapsamlı şekilde uygulanmasını isteyen köktendincilerin ülkenin kuzeyindeki dört kentte ayaklanması sonucu çıkan çatışmalarda 255 kişi öldü.

Nijerya’nın kuzeyinde, “Taliban” olarak adlandırılan radikal İslamcı militanlarla polis arasında çıkan çatışmalarda 2 günde 250’den fazla kişi öldü.

Şeriatın daha kapsamlı bir şekilde uygulanmasını isteyen radikal İslamcıların geçen pazar günü Bauçi eyaletindeki polis karakoluna saldırı düzenlemesiyle başlayan çatışmalar ülkenin kuzeyindeki 4 kente yayıldı. Militanlar, kamu binalarına silah ve el bombalarıyla saldırılar düzenledi, kiliseleri kundakladı. Nijeryalı yetkililer, Bauçi ve Yobe eyaletlerinde 55 kişinin öldüğünü söylerken, görgü tanıkları ve muhabirler Borno veMaiduguri eyaletlerinde de 200’den fazla kişinin öldüğünü belirtti.

Nijerya’nın Müslüman Cumhurbaşkanı Umaru Musa Yar’Adua, “üzücü ve şok edici” olarak nitelediği saldırılar üzerine güvenlik güçlerini alarm durumuna geçirdi.

Yobe eyaletinde “Afganistan” olarak anılan bir üsleri bulunan “Taliban” militanlarının lideri Muhammed Yusuf, İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye yaptığı açıklamada, Batı tipi eğitime karşı olduklarını söyledi.

Yusuf, bu eğitimin haram olduğunu ve Allah’a inançlarını zedelediğini öne sürdü. Yusuf, “Örneğin biz yağmurun Allah’ın rahmeti olduğuna inanırız, fakat bu eğitim buharlaşmanın sonucu olduğunu söylüyor. İnancımıza aykırı olan bir eğitimi reddederiz. Ayrıca, Darwin’in teorisine de karşıyız” dedi.

150 milyon nüfuslu Nijerya’da, Müslümanlar ve Hıristiyanlar eşit oranda. Zaman zaman çıkan şiddet olaylarına karşın iki kesim genelde barış içinde bir arada yaşıyor.

1212370cookie-checkNijerya’da Taliban katliamı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.