Nikaragua’da neler oluyor?

Nikaragua da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi pazar günü yapıldı . Resmi olmayan sonuçlara göre oyların %62’si Ortega, %30’u Gadea ve %7’si Aleman için kullanıldı.

1979’da 40 yıllık Amerikancı diktatör Somoza’yı yıkan FSLN ya da popüler adlarıyla Sandinistalar 1990’ların başlarında Amerikanın paralı askerleri kontraların yoğun saldırısının ülkeyi perişan bir hale getirdiği sırada yapılan seçimlerle iktidarı Neo liberallere bırakmak zorunda kalmıştı.

Reagan kontralara kasalar dolusu silah dağıtırken bunların oluk oluk kan olarak dökülmesiyle ilgilenmiyordu .Amaç bir sosyalist ülkeyi daha yıkım ve sefalete götürmekti . Uluslararası bağımsız ve sosyalist desteğin de azaldığı bir dönemde Ortega’nın seçim sonrası iktidarı bırakması sol içinde o zamanlar büyük bir tartışmaya yol açmıştı.

Ortega yılmadı,usanmadı ve Sandinista lideri Daniel Ortega uzun bir aradan sonra 2006 da oyların %36’sını alarak cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Seçimi kazanmaya kazandı ama Nikaragua meclisinde çoğunluk elinde değildi. Dolayısıyla programını tam anlamıyla uyguladığı söylenemezdi.Ortega hem Amerikayla ilişkilerini iyi tutmak istiyor hem de o zamanlarda yükselmeye başlayan Bolivarcı hareketin sıcaklığını ülkesine yansıtmaya çalışıyor.

Yıllarca Amerikancı kontra karşı-devrimcileriyle yapılan savaş ülke ekonomisini felce uğratmış, bu arada uygulanan Yeni liberal siyasetler de Nikaragua’yı Latin Amerikanın Haiti’den sonra en yoksul ülkesi haline getirmişti.

Çavez ve Bolivarcı hareketin ekonomik ve siyasi desteği Nikaragua için bir dönüm noktası oldu.Cumhurbaşkanı yemini için kürsüye çıkan Orteganın mikrofonu nerdeyse Çavezin gönderdiği petrol olmasa çalışmayacaktı. Yılların sınanmışlığı içinde Ortega gelen yardımları iyi kullanmasını bildi. %60’ı yoksulluk sınırının altında bulunan Nikaragua halkının günlük yaşamının sürdürülmesi için kullandı . Topraksız köylülere toprak dağıttı .Ya da tapusuz toprakları süren köylülere tapu sağladı.Bu programdan yaralanan köylüler yüzbinlerle ifade ediliyor.Ayrıca parasız sağlık ve eğtim olanakları yarattı . Nüfusu 6 milyona yaklaşan bir ülkede böyle bir projenin hayata geçirilmesi oldukça önemli. Ayrıca köylülere tarımsal gereksinimleri için canlı hayvan da dağıtıyor. Bir de küçük maliyetli konutlar sağlanıyor.

Kuşkusuz Batı tüm bu gelişmeleri yakından izliyor ve seçimler için ‘New York Times’, İngilizlerin ‘The Economist, ‘İspanyolların ‘ El Pais’ ve Fransızların ‘ Le Monde’du ‘ da gelişmeleri kendi açılarından yansıtıyorlar .Onları daha çok ilgilendiren ihracata yönelik alanlara yatrımların yapılmaması ve seçimlerin sağlıklı olup olmayacakları konusu. Hepsi birden Nikaragua ne kadar Neo liberal politikaları benimsediğine bakıyorlar. Ayrıca onlara göre yüksek seçim kurulu ve yüksek mahkemede Ortega yanlıları ağırlıkta ve bunun da seçimin gidişatında rol oynayacağını ileri sürüyorlar.

Ama anketler ve tüm bu dergi ve gazete yazarları Ortega’nın seçimi kazanacağına inanıyorlar. Latin Amerikadaki ilerici ve anti emperyalist hareketlerin en amansız düşmanı merkez Miami Herald yazarları bile sürpriz olabilir demekle birlikte Orteganın kazanacağını teslim etmek zorunda kalmış.

Şimdi Ortega’nın karşısındaki adaylar liberaller tarafından desteklenen işadamı ve gazeteci Gadea ile sağın merkez adayı eski cumhurbaşkanı Aleman’dan oluşuyor. Aleman rüşvet ve yiyicilikten 20 yıla mahkum olmuş ve bir süre hapisanede kalmıştı.

Kamuoyu yoklamalarına göre Ortega % 40’ın üzerinde , Gadea %30 , Aleman ise %11 civarında bir destek alıyor görünüyorlardı.

Seçim sonuçları anketlerdeki eğilimi yansıtmış ve Ortega’nın oy oranın %60’ın üzerine çıkmıştır . ABD seçim sonuçlarını henüz kabul etmedi. Hemen hemen tüm Latin Amerika ülkeleri haber bültenlerinde seçimi Ortega’nın zaferi olarak verdiler . Çavez Ortega’yı ilk kutlayan lider oldu . Seçimlerdeki düzensizlikler ne olursa olsun ABD’nin hala sonuçlara ayak diretmesi Ortega’dan taviz beklemesi olarak düşünülmeli.Çünkü Ortrega yönetimi halkçı politikaların yanı sıra ABD ile de iyi geçinmeyi hesaba katıyor .Ehh ABD de hazır elimde bir koz varken şu Ortega’yı biraz sarsayım diyor. Tabiiki ortada bir gerçek var : Nikaragua halkı kararını vemiş ve Ortega’ya bir kez daha şans tanımıştır…Gerisi lafı güzaftır.

1613010cookie-checkNikaragua’da neler oluyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.