Nikotinden parkinsona ilaç

Observer Gazetesi’nin dünkü haberine göre yakında şizofreni, Alzheimer, Parkinson ve hiperaktivitenin tedavisinde nikotin kullanılacak. Araştırmalara göre, insanı sigaraya bağımlı kılan nikotinin içindeki bir madde, beyin faaliyeti üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip. Bu madde, Parkinson hastalarında semptomların hafiflemesini ve şizofreni hastalarında halüsinasyonların azalmasını sağlıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: ‘Bu yararlar kesinlikle sigarayı temize çıkarmaz. Sakın içmeyin.’


Haberini ‘Dikkat nikotin sağlığa yararlıdır’ başlığıyla veren gazete, Chicago Üniversitesi nörobiyologlarından Dr. Dan McGehee’nin yaptığı araştırmayı okuyucularına sunarak nikotinin psikiyatrik tedavilerde kullanılması mümkün olduğuna dikkat çekti.


Nikotinin insanın beynine yaptığı etkiyi araştıran McGehee, çalışmaları sayesinde ölümcül hastalıklara yol açan sigaranın tedavi amacıyla kullanılabileceğini de keşfetti. Dr. McGehee, ‘Bizim araştırmalarımız, tam olarak sigaradan alınan nikotin değil. Tıbbi yöntemlerle elde edilmiş olan nikotinin bir türevi. Bu nikotin sayesinde şizofreni, Alzheimer, Parkinson ve hiperaktivite tedavisi mümkün olacak. Ancak bu yararlar kesinlikle sigarayı temize çıkarmaz’ ifadesini kullandı.


SİNİRLERİ BAĞLIYOR


McGehee’nin anlattığına göre nikotin, beynin büyük bir bölümünde bulunan hücreler üzerinde güçlü bir etkiye sahip ve sinirler arasında iletken görevi görerek birbirine bağlanmalarını sağlıyor ve bu sayede hasta kendisini iyi hissediyor. İnsanlar bu yüzden sigaranın bağımlısı oluyor.


Sigarayı bırakan tiryakilerin yüzde 50’sinin nikotinin beyin üzerinde yarattığı etkiden yoksun kalınca depresyona girdiğini belirten McGehee, bu insanların yüzde 95’inde de şizofreni belirtilerine rastlandığını ifade etti.


McGehee, ‘Genel olarak sigara içenlerin oranına bakıldığında yüzde 25’lik bir düşüş var. Ancak sigara içenler bir bakıma pisikiyatrik olarak kendilerini tedavi ediyorlar diyebiliriz. Sigara içiyorlar, çünkü ölümcül hastalıklara yol açan sigara, aynı zamanda insanın ruhsal durumunu bozan etkenleri yok ediyor, rahatlatıyor’ diye konuştu.
 

720450cookie-checkNikotinden parkinsona ilaç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.