‘Nitelikli çoğunluk sağlanmalı’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ”Anayasa’nın cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci ve ikinci turunda toplanma yeter sayısını üçte iki çoğunluk olarak öngördüğünü” ifade ederek, ”Eğer birinci turda bu çoğunluk sağlanmadan diğer turlara geçilirse bunu Anayasa Mahkemesine götürebiliriz” dedi. 


”Cumhurbaşkanlığı seçimleri zamanında yapılacak, ondan sonra seçimlerin öne kaydırılması olasılığı var? Bu 25 yaşı etkiler mi?” şeklindeki bir soru üzerine Baykal, şunları söyledi: 


”Böyle bir olasılığı görmüyorum ben. Bu AKP’nin bir fantezisidir. Türkiye’de seçimleri erkene almak, ancak cumhurbaşkanı seçiminden önce bir seçim yaparak mümkündü, o engellendi. O engellendikten sonra artık yapacak hiçbir şey yoktur. Seçimler Kasımda olacaktır. Bunun 1-2 ay erkene alınması pratiği olmayan bir düşüncedir, 25 yaş da uygulanacaktır.” 


”Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı olmasını artık net şekilde görüyor musunuz?” şeklindeki bir soru üzerine de Baykal, şunları kaydetti: 


”Tercih olarak hiç tereddüt yok da… Hala Türkiye’de cumhuriyeti savunma, ülkeyi savunma, toplumun kazanımlarını savunma refleksinin bir noktada bir fren etkisi gösterme ihtimalini de dikkate alıyorum.” 


Başbakan Erdoğan’ın Anayasa’nın cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili düzenlemesini dikkate almadan ”Bal gibi salt çoğunlukla seçeriz” dediğini anımsatan Baykal, ancak Anayasa’ya ”ciddi” şekilde bakıldığında bunun böyle olmadığının görüldüğünü ifade etti. Baykal, şöyle konuştu: 


”Anayasa’nın bu konudaki ilgili maddesi 102. maddesi. Bu maddenin birinci fıkrası iki şeyi düzenliyor. Üçte iki çoğunlukla ve gizli oyla seçilir. Hangi çoğunlukla seçileceğini söylüyor. 


İkinci fıkra her turda adayların hangi oyu alacağını öngörüyor. İki hal için üçte iki, iki hal için ise salt çoğunluğu öngörüyor. İlk iki turda üçte iki arıyor. Kişinin alması gereken oy için birinci fıkradaki üçte iki ne? Ne arıyor… Birinci fıkradaki üçte iki toplantı yeter sayısı. Bunu çözecek olan Anayasa Mahkemesidir. Bu konuyu Anayasa Mahkemesine götürebiliriz. Komisyonumuzun konuya ilişkin çalışması sürüyor.”

1039750cookie-check‘Nitelikli çoğunluk sağlanmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.