Niteliksizliğe başkaldırının filmi: O.H.A

‘Kaçkar Megadağ 2023’ başlıklı tanıtımıyla tartışmalara neden olan Yönetmen Levent Soyarslan’ın çektiği politik taşlama filmi O.H.A (Oflu Hoca’yı Aramak), 20 Mart’ta vizyona giriyor. 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen O.H.A’nın Yönetmeni Levent Soyarslan, filmin ipin ucunu kaçıran dünyanın niteliksizliğine ve sıkıcılığına karşı sinema yoluyla başkaldırı denemesi olduğunu söylüyor.

Televizyonlarda reklamları dönen mega inşat projeleri, çılgın projeler, HES’ler, vahşi madencilik, ormanların, su kaynaklarının sorumsuzca yağmalanması ve bunca olağanüstü altüst oluşa onay üreten bir toplum…
Yönetmen Levent Soyarslan, geçtiğimiz yıl çekimlerini tamamladığı ve daha vizyona girmeden önce tanıtımıyla toplumsal algıyı altüst eden filmi O.H.A (Oflu Hoca’yı Aramak) ile işte bu çılgın gidişata dozu oldukça sert olan politik bir taşlamaya girişiyor. Türk sinemasının 40 yıl sonrasına kalacak olan filmlerinden biri olan O.H.A, bir yanıyla da toplumsal yozlaşmaya yönelik ‘kara kutu’ olmaya aday.

İNŞAAT ÇILGINLIĞINI Tİ’YE ALAN AFİŞLER TARTIŞMA YARATTI

Gala Gösterimi geçtiğimiz yıl 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirilen filmin eleştirel dili, siyasetçisinden iş adamına, çevre aktivistinden kamu idarecisine, sanatçısından sinemacısına hemen her kesime yöneliyor. Adında yer verilen Oflu Hoca klişesiyle de inceden dalgasını geçen film, izleyenleri oldukça heyecanlandırırken, inşaat çılgınlığını fallik simgelerle ti’ye alan afişiyle de tartışma yarattı.

‘DÜNYA HİÇ BU KADAR SIKICI VE NİTELİKSİZ OLMADI’

Filmin vizyona girmesine bir hafta kala sorularımızı yanıtlayan Yönetmen Levent Soyarslan, temelde dünyanın ipini ucunun kaçtığını ve filminin buna yönelik bir başkaldırı olduğunu söylüyor. Soyaraslan’a göre birbirinin üzerine çıkarak yerini kapmaya çalışan insanların doldurduğu dünya hiç bu kadar sıkıcı ve niteliksiz olmadı. “Adeta üçüncü dünya savaşını yaşıyoruz” diyen Soyarslan, tıpkı Einstein gibi dördüncü dünya savaşının taşlarla ve sopalarla yaşanacağına inananlardan. İnsanlığın bu anlamda ciddi bir sınavdan geçtiğini söyleyen Soyarslan, “Bunca sıkıcılığın, bunca acımasızlığın ortasında biz de sinema yoluyla sözümüzü söylemek istedik. Filmimiz 20 Mart’ta yaklaşık 70 kopya ile ülke genelinde gösterime girecek. Özel gösterimlerde aldığımız olumlu tepkiler bizi oldukça heyecanlandırdı. Umarım filmimiz ülke genelinde izleyicisiyle buluşur” diyor.

ALİ BALTAOĞLU’NUN ÖYKÜSÜ, TÜRKİYE’NİN ÖZETİ

Madde ile mananın savaşını mizahın evrensel diliyle işleyen film, Karadenizli iş adamı Ali Baltaoğlu’nun Kaçkar Dağları’nda yapacağı mega inşat projesiyle bölgeyi ‘Ortadoğu’nun İsviçre’si yapma girişiminin etrafında gelişiyor. Siyasi ilişkileriyle meclisten çılgın inşaat projesinin önünü açacak kanunlar çıkartma aşamasında olan Karadenizli iş adamının kapısını çalan belgesel ekibi, Baltaoğlu’ndan Karadeniz’in çağdaş efsanelerini konu alan bir filme sponsor olmasını talep ederler. Baltaoğlu ise bu durumu inşaat projesi için fırsata dönüştürmek ister. Belgesel çekmek için Karadeniz’e doğru yola çıkan ekibin yaşadıkları Türkiye’nin son 20 yıllık toplumsal ve siyasal algılarına çarpıcı göndermeleri içeriyor.

Türk sinemasının son dönemde çekilen yüzakı filmlerin başında gelen O.H.A, her kesimden izleyicinin kendisini bulabileceği bir yapıt olarak izlenmeyi hak ediyor.
12 Ekim 2014’te Altın Portakal Film Festivali’nde yapılan özel gözterimin ardından O.H.A’nın yönetmeni Levent Soyarslan ile yaptığımız ‘İki Ağaç İçin-Özel Bölüm’ televizyon programını bu bağlantıdan izleyebilirsiniz: http://www.kanalvip.com.tr/programlar/iki-agac-icin/iki-agac_12.10.2014.html

Yönetmen Levent Soyarslan’la filmiyle ilgili yaptığımız kapsamlı söyleşi için:
https://gazeteciyazaryusufyavuz.wordpress.com/2014/06/03/o-h-a-dunyayi-gerizekalilar-yonetiyor/

OHA FİLMİ AFİŞİ

OHA FİLMİNDEN

1571110cookie-checkNiteliksizliğe başkaldırının filmi: O.H.A

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.