Üniversitede Alevili Master Proğramı

Alevi Akademisi Başkanı Sedat Korkmaz’ın verdiği “Alevi İnanç Öğretisinin Ana Temalarına Giriş“ ve „İnanç Kaynakları, Kurumları ve Gelenekleri” adlı derse geçmeden önce, Alevi geleneklerine uygun bir açılış yapıldığı belirtildi. Gülbenk okunarak başlayan açılış ve ilk derse Viyana Alevi Kültür Birliği, Avusturya İslam İnanç Toplumu yetkililerinin ve Avusturya’da yaşayan bazı Alevi temsilcilerinin, katıldığı duyuruldu.

Alevilik master programına katılan Alevi öğrencilerin öğrenimlerini başarı ile tamamladıklarında, Avusturya genelinde ilk, orta öğretim kurumlarıyla lise ve dengi okullarda Alevilik dersleri verme yeterliliğine kavuşacakları ayrıca ifade edildi.

“Üniversiteler bünyesinde sunulan Alevilik dersleri ile Alevilik inancının bilim kurumlarında varolması zemini oluşturulacağı gibi, aynı zamanda bu proğramda Alevilik konusunda bilimsel çalışmaların yapılacağı“ verilen bilgiler arasında yer aldı.

Master programının gerek dersleri, gerekse öğretim görevlileri, üniversite ile yapılan anlaşma gereği, Avusturya Alevi İslam İnanç Toplumu Eğitim Bürosu tarafından belirleneceği ayrıca ifade edildi.

Yapılan yazılı açıklamada ayrıca sunulan yüksek lisans (Master) programında eğitim dersleri Avusturyalı öğretim görevlileri tarafından, Alevilik derslerinin ise Avrupa’da çeşitli üniversite ve akedemilerde ders veren Alevi akademisyenler tarafından verileceği de belirtildi. Alevi dernek ve inanç temsilcilerinin de birer konuşma yaptığı ilk derste, Avusturya’nın ilk Alevilik ders öğretmenlerinin yetiştirilmesi konusunda kendilerine bu tarihsel fırsatı sunan Viyana ve İnnsbruck Üniversitesi Rektörleri, öğretim üyeleri ve çalışanlarına teşekkür edildi.

Alevi Eğitim Bürosu sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ertürk MARAL, „Tarihsel olarak Aleviler tarafından kurulmuş bulunan üniversitelere atıf yaparak, Serçeşmemiz Hace Bektaş-i Veli’nin `İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır` özlü sözünü benimsemiş bir inancın mensupları olarak, bilim yuvalarına kendi inancımızla yeniden giriş yapıyoruz”sözlerini dile getirdi.

1545130cookie-checkÜniversitede Alevili Master Proğramı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.