‘İnkar’ı iptal başvurusu yapıldı

Fransız Senatör Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonuç verdi ve geçtiğimiz hafta son olarak Fransa Senatosu’nun onayladığı yasanın iptali için bugün Fransa Anayasa Konseyi’ne başvuruldu.

Anadolu Ajansı’na konuyla ilgili açıklama yapan Nathalie Goulet, başvuru için 77 senatörün imzasını aldıklarını söyledi. Başvuru dilekçesinin altında ayrıca 65 milletvekilinin de imzası bulunuyor.

Yasanın iptali için yapılan başvuruda 60 senatörün imzası yeterli oluyordu.

Gerekli imza sayısına ulaşan senatörler, Fransız Anayasası’nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istiyorlar.

60 SENATÖRÜN İMZASI GEREKİYORDU

Yasanın anayasaya aykırılık başvurusu için 60 senatör veya 60 milletvekilinin imzası gerekiyordu. Ayrıca meclis ve senato başkanlarının yanı sıra cumhurbaşkanının da tekbaşlarına başvurması yeterli olabiliyor.

İMZA İÇİN SARKOZY’NİN ÖNÜNDE

Fransa meclisi ve senatosunda kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesi için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından imzalanması gerekiyor. Yasa imzalanması amacıyla Sarkozy’ye gönderildi. Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin “inkar” yasasını bir hafta içinde imzalaması bekleniyor.

Fransa’da söz konusu yasanın yürürlüğü girmesi halinde “Ermeni soykırımı”nı inkar edenlere 1 yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezası verilebilecek.

1329700cookie-check‘İnkar’ı iptal başvurusu yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.