“Nükleer deneme, ABD’ye uyarıdır”

Gazeteye göre, Kuzey Kore yönetimi ABD’nin düşmanlığı bırakmasını, aksi takdir de denemelere devam edileceği mesajını verdi.

Guardian adı açıklanmayan bir Kuzey Koreli yetkilinin, nükleer denemenin ABD’nin düşmanlığına karşı yalnızca bir ilk adım olduğunu, Amerikan yönetiminin durumu daha da karmaşıklaştırması halinde ikinci ve üçüncü düzey adımlara da başvurulabileceğini söylediğini de aktardı.

Gazetenin yazarı Simon Jenkins ise, yorumunda, “ister Kuzey Kore olsun, ister İran, yaptırımlar işe yaramayacak” görüşünü savundu.

Jenkins’e göre, BM Güvenlik Konseyi’nin Pyongyang ya da Tahran’a karşı tehditleri, bu rejimler için bir yaşam iksirinden başka bir anlama gelmiyor. Yazara göre, yaptırımlar tasarlanırken, bu rejimlerin, dış baskı karşısında tipik bir kapitalist demokrasi gibi etkilenecekleri varsayılıyor.

Guardian yazarı, İran’ın yapıcı bir ilişki, ticari, politik ve kültürel alışverişe olumlu tepki verecek bir ülke olduğunu; bundan uzak durmanın, İran’ı da geleceğin Kuzey Kore’si haline getirebileceğini de savundu.

1373370cookie-check“Nükleer deneme, ABD’ye uyarıdır”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.