Nükleer ihaleye teklif Rus ortaklığından

İhaleye 6 şirketten zarf gelirken, 5 firmanın zarfından teşekkür yazısı çıktı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından yapılan ihalede, Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik OGG (Rusya-Türkiye), AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada), Suez Tractebel (Fransa-Belçika), Unit Investment N.V. (Hollanda), Hattat Holding-Hema Ortak Girişim Grubu (Türkiye), Ak Enerji (Türkiye) şirketleri zarf sundular. Rus-Türk grubu Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik OGG ihaleye teklif verirken, diğer firmaların teklif vermeyerek teşekkür ettiği görüldü.


Kapalı teklif usulüyle yapılan ihalede teklif veren grubun ikinci zarfı, yani Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ölçütlerine uygunluk belgeleri TAEK'e gönderilecek. TAEK, daha önceden belirlediği teknoloji ölçütlerine göre 15 gün içinde teklifi değerlendirecek.


TAEK'in ikinci zarfta yapacağı değerlendirmenin ardından teklif uygun bulunursa üçüncü zarf açılacak. Fiyat teklifi Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak.


Kamu, santralı kuracak ve işletecek şirkete 15 yılı aşmamak koşuluyla ürettiği elektriğe alım garantisi verecek. İhale için 13 yerli ve yabancı firma şartname almıştı.
 
NÜKLEER KARŞITI EYLEM



Nükleer Karşıtı Platform üyesi bir grup, Akkuyu nükleer santral ihalesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde protesto etti.


Bakanlık binası önünde toplanan grup üyeleri, ''Susma haykır, nükleere hayır'', ''nükleer ihale durdurulacak'', ''Sinop Çernobil olmayacak'', ''Nükleere inat yaşasın hayat'' sloganları attı. Bir eylemci de elindeki mızrak ve üzerinde ''Hiroşima'dan bu yana nükleere gıcığım'' yazılı kalkan ile dikkat çekti.


Eylem sırasında gaz maskeleri takan grup üyeleri, ellerindeki zilleri çalarak nükleer tehlikeye işaret etti.


Yapılan basın açıklamasında, nükleer enerjinin çevre ve halk sağlığını tehdit edeceği belirtilerek, dünyanın hiçbir bölgesinde nükleer atıkların saklanması ve imhası için lisanslı bir depolama alanı bulunmadığı kaydedildi.


Doğada binlerce yıl kalan radyoaktif maddelerin insanlarda bazı kanserlere ve genetik bozukluklara yol açtığına işaret edilen açıklamada, ''hükümetin bilimden, yaşamdan, halktan değil, siyasi ve ekonomik çıkar gruplarından yana tercihte bulunduğu'' öne sürüldü.


Açıklamada, Akkuyu nükleer santral ihalesinin iptal edilmesi istendi.


Nükleer karşıtı platform üyeleri, oturma eylemi yaparken, ihaleye katılan 6 firmadan 5'inin teşekkür zarfı vererek çekildiği haberini sevinçle karşıladı ve halay çekip, türküler söyleyerek kutladı.


Bu arada oturma eylemi sırasında bazı bakanlık çalışanlarının protestoculara tepki göstermesi üzerine tartışma yaşandı.

1067100cookie-checkNükleer ihaleye teklif Rus ortaklığından

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.