Nükleer Karşıtı Platform’dan Baradey protestosu

NKP Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. NKP adına hazırlanan açıklamayı Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Göltaş okudu.


Türkiye’den, İran’a yapılacak baskının bir unsuru olmasının istendiği savunularak, “NKP, İran’ın nükleer güç olma arayışının kabul edilemez olduğunu vurguladığı gibi, dünyanın en büyük nükleer silah üreticisi olan ve el altından pek çok ülkeye nükleer silah teknolojisi ihraç eden ABD’nin İran’a yönelik olası müdahalesini de kabul edilemez olarak görmektedir” denildi.


Açıklamada, El Baradey’in, nükleer santral kurulmasında kamuoyu yaratılmasının bir parçası olarak Türkiye’ye geldiği öne sürüldü. Türkiye’de nükleer enerji santrali kurulmasına yönelik tüm argümanların bilim dışı olduğu ve gerçekleri yansıtmadığı belirtilen açıklamada, “Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesi durumunda, Türkiye’nin 2030 yılında dahi elektrik talebini karşılayabilecek kaynakları vardır” denildi. Açıklamada ayrıca, Türkiye’nin dışa bağımlılıktan kurtulması için, “dışa bağımlı, pahalı ve güvensiz olan nükleer santrallere değil, kamusal planlamaya ve yerli kaynakları değerlendirmeye” ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.


1980’lerden sonra Türkiye’nin enerji politikalarını yönlendirenlerin, kamu hizmeti olmasına karşın elektriği piyasanın insafına bıraktıkları belirtilen açıklamada, yanlış politikaların doğal gaz ve nükleer lobilerle pazarlıklar yapılarak sürdürüldüğü ve elektrik kesintileriyle toplumun elektriksiz kalınacağıyla tehdit edildiği ileri sürüldü. Açıklamada şunlar kaydedildi:


“Kamusal denetim üzerinde had safhada baskıların olduğu, İskenderun, Hatay, Sinop, Tuzla gibi ülkemizin hemen her yerinde, denetim mekanizmalarının devre dışı bırakılmasıyla birlikte, çevresel felaketlerin yaşandığı Türkiye’de nükleer santral kurulumunda ve işletiminde etkin bin denetim gerçekleştirilmesi mümkün görünmemektedir.”


FOTOĞRAF: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey

1031890cookie-checkNükleer Karşıtı Platform’dan Baradey protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.