‘Nükleer santrale son’un ardındaki ince hesaplar

İtalya’da hükümet hafta başında aldığı sürpriz bir kararla gelecek 12-13 haziran günlerinde nükleer santrallar için referenduma gitmeye hazırlanan Çizme’de atom enerjisine yatırım yapılmayacağını ve nükleer santraller kurulmayacağını açıkladı. Medya, “İtalya nükleer dur!” dedi diye başlık atarken haziran ayındaki referendumun mimarlarından Yeşiller partisi yöneticisi Angelo Bonelli, “Bu karar aldatmaca olmasın!” diye uyarıda bulundu.

Bonelli, “Berlusconi hükümeti gerçekte nükleer enerji konusundaki düşüncesini değiştirmedi, şu aşamada hükümet nükleer enerjiye yerel seçimlerde oy kaybına uğrayabileceği kaygısı ve referendumda nükleer karşıtları karşısında kaybedecekleri endişesiyle dur dedi” diyor. Bu kaygısında haklı Bonelli, çünkü nükleer santrallare stop diyen Berlusconi hükümeti, şimdi de suyun özelleştirilmesi için yapılacak referendumu da silme çabasında.

Ekonomik Kalkınma bakanı Paolo Romanı de, Radio Anch’iö’daki konuşmasında hükümetin nükleeer santraller bir yana İtalya’daki bütün şu kaynaklarının özelleştirilmesi için gidilecek referendumun da yasal yolla önünün kesileceğine işaret etti.

Suyun özelleştirilmesinden yana olan işletmecileri çatısı altında barındıran Federutility Federasyonu’nun başkanı Roberrto Bazzanio , referendumların ideolojik bir tercih olduğuna vurgu yaparak, şu için gidilecek referendumun da yasal yolla durdurulması için hükümete çağrıda bulundu.

İtalya’da suyun özelleştirilmesine karşı çıkan vatandaşlar referenduma gidilmesi ve halkın görüşünün alınması amacıyla 1 milyon 400 bin imza topladı. WWF İtalya’nın başkanı Stefano Leoni de şu kaynaklarının özel işletmeye devriyle vatandaşının sesinin kesildiğini söylüyor.

‘Nükleer santrallare dur’ diyen Çizme’de alınan kararın büyük bir aldatmaca olduğuna hemen vurgu yapan Yeşiller’in lideri Bonelli, Berlusconi hükümetinin şimdi de suyun özelleştirilmesi konusuna el atacağını söylemişti .

Özetle Berlusconi hükümeti İtalyanları ciddiye almadığı gibi, suyun özelleştirilmek istenmesi gibi hassas bir konuda vatandaşın ne düşündüğünü öğrenmekten kaçınıyor ve referendumu engellemek istiyor.

İtalya’da birçok bölgede şu kaynaklarının henüz özelleştirilmemesine karşın Roma’ya bağlı çevre belediyelerde şu işletmesini üstlenen Acea Ato 2 şirketi 2010 yılında 58.9 milyon avro kar sağladığını açıkladı. Acea’nın hizmet verdiği Lazio bölgesinde içme suyuna arsenik karıştığını da anımsatmakta yarar var.

Giulio Tremonti’nin dümeninde olduğu Ekonomi Bakanlığı, İtalya’daki şu kaynaklarına kısa vadede karlı bir kazanca dönüşecek bir hazine gözüyle bakıyor. Yabancı ülkelerde altyapı projeleri yürüten İtalya’nın şu kaynaklarını dış ülkelere satabileceği konuşuluyor. İtalya’nın büyük bölümünde halen özelleştirilmeyen şu kaynaklarının en kısa sürede kamu kontrolünden çıkıp özel sektöre devri Berlusconi hükümetinin programına aldığı yeni bir ayrıntı.

Uzun sözün kısası Fukusima faciasından hareket ederek İtalya’da ‘Nükleer santrallere dur” diyen Berlusconi hükümeti atom enerjisine yatırım yapmayacağını açıklarken bir taşla iki kuş vurmaya hazırlanıyor, Nükleer santralleri hedef alan referendum rafa kaldırılırken, İtalyanlara suyun özelleştirilmesi konusunda gidilecek referendum da engelleniyor.

Berlusconi hükümetinin ekonomi bakanı Giulio Tremonti dün Avrupa parlamentosunda nükleer eneji konusunda yaptığı konuşmada başka Avrupa ülkelerinin de atom enerjisine yatırım yapma kararını Fukusima krizini dikkate aldıktan vermeleri gerektiğini söyledi. Tremonti Brüksel’den alternatif enerjiler ve bu enerjilere yönelik bilimsel araştırmaları desteklemesi için fon ayırmasını istedi.

Yeni teknolojilerle kurulan nükleer santralların maliyetinin çok yükselolduğunu anımsatan Tremonti Akdeniz’in jeopolitik özellikleri dikkate alınarak yenilenebilir enerji modelleri üzerinde düşünülebileceğini söyledi. Teknolojik açıdan yaşlı kabul edilen nükleer santrallerin kaldırılması işleminin de maliyetinin çok yüksek olduğunu aktaran Tremonti, bu konunun da her ülkenin devlet bütçesi çerçevesinde aytica hesaplanmasına dikkat çekti. Nükleer enerjinin sağladığı yararların sınırlı olduğuna dikkat çeken bakan Tremonti, bu tür santrallerin neden olduğu zararların genel bir ölçekte gözlendiğini vurguladı…

649060cookie-check‘Nükleer santrale son’un ardındaki ince hesaplar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.