‘Nükleer silah Atatürk ilkelerine aykırı’

Türkiye’nin artan enerji talebi ve İran’ın nükleer programını sürdürmesinin ardından Türkiye’nin de nükleer enerji üretme konusunda çalışmaları yapmasının kaçınılmaz olduğunu belirtilen gazetenin haberinde, Türkiye’nin nükleer silah üretme olasılığı da değerlendirildi.

Karl Vick imzalı haberde, “Nükleer silah programına yönelik herhangi bir adım Türkiye’nin uzun süredir izlediği dış politika ve askeri doktrinle çelişir. Türk diplomatlar ve güçlü generaller, ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış Dünyada Barış’ sloganı ile uluslararası kurumlarda ciddi bir biçimde yer aldı. Afganistan’a defalarca asker gönderdi, Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasının en zorlu eklerini kabul ettiler” ifadeleri yer aldı.

Haberde açıklamasına yer verilen Bilkent Üniversitesi nükleer silahsızlanma uzmanı Mustafa Kibaroğlu, Türk devlet politikasının her zaman “oyunu kurallarına göre oyna” olduğunu söyledi. Kibaroğlu, “Eğer İran nükleere yönelirse kim bilir… Artık Türkiye’nin enerji programını desteklemiyorum” ifadesini kullandı.

‘NEDENİ İRAN’

Türkiye’nin iki büyük nedenle nükleer enerji istediği ifade edilen haberde, ilk nedenin petrol fiyatlarındaki artışla birlikte farklı enerji kaynakları arayışı olduğu dile getirildi. Gazete, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in de buna işaret ederek nükleer enerjinin önceliklerinden biri olduğunu söylediği hatırlatıldı.
Gazete, ikinci büyük neden olarak ise, Türkiye’nin komşusu İran’ın nükleer faaliyetlerini gösterdi. Gazete, İran’ın nükleer enerji üretme çabalarının, Türkiye’yi de 1960’larda birkaç başarısız deneme gerçekleştirdiği nükleer enerji çabalarına tekrar döndürdüğü yorumunu yaptı.

‘NÜKLEER ENERJİ GECİKMEMELİ’

Konu ile ilgili olarak konuşan eski Washington Büyükelçisi Özdem Sanberk, nükleer üretime geçen İran’ın baskın bir güç olacağını belirtti. Halen İstanbul’da bulunan Türk Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar’ın başında bulunan Sanberk, Bu durumda İran ve Türkiye arasında “asimetrik bir ilişki” olacağını ifad etti.

Sanberk, “Eğer gelecek nesillere bağımsız bir ülke bırakmak istiyorsak erteleme şansımız yok” dedi ve Türkiye’nin uluslararası Nükleer Sil?hsızlanma anlaşması çerçevesinde nükleer enerji üretmesi gerektiğinin altını çizdi.

Washington Post gazetesi de Türkiye’nin 5 nükleer santral yapmak istediğini, bunlardan birinin Sinop’ta yapılacağını ve 2012 yılında Sinop santralinin faaliyete geçeceğini belirtti. (ANKA)

1124520cookie-check‘Nükleer silah Atatürk ilkelerine aykırı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.