Nükleer’e imza atan Türkiye’de her 7 kişiden biri elektrik hırsızı çıktı!

Türkiye’nin 20 Giga Watt atıl kapasitesi varken nükller santral ihalelerine girişmenin akıl kârı bir iş olmadığını kaydeden Ercan, uranyum ihtiyacının dışarıdan sağlanmasıyla enerjide dışa bağımlılığın fazlasıyla artacağı değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE KAPASİTESİNİN YÜZDE 40’INI KULLANAMIYOR

Sinop’ta kurulması planlanan 22 milyar dolarlık ikinci nükleer santral için düğmeye basıldı. Başbakan Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin imzaladıkları Türkiye’nin ikinci nükleer santral ihalesi, Japon Mitsubishi ile Fransız Areva firmalarının oluşturduğu konsorsiyuma verildi.

Ancak ihalenin ardından Türkiye’deki nükleer tartışmaları da yeniden alevlendi. Nükleer santral ihalesi ile Türkiye’nin enerji meselesinin yeniden gündeme geldiğine değinen Nükleer Fizikçi Prof. Dr. D. Ali Ercan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin bugün kişi başı 700 watt, toplamda ise 57 Giga Watt kadar toplam elektrik kurulu gücü olduğunu belirterek, “dünya genelinde olduğu gibi, bu kapasitenin etkin olarak ancak yüzde 80’ini kullansak bile Türkiye yılda 400 milyar kWh elektrik üretilebilecek durumdadır; oysa Türkiye’nin yıllık brüt üretimi 240 milyar kWh.tir; yani mevcut kapasitemizin yüzde 40 ını kullan(a)mıyoruz demektir” bilgisini aktardı.

NÜKLEER’LE ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK

Türkiye’nin en az 20 Giga Watt ‘atıl’ kapasite varken yeniden nükleer santral ihalelerine girişilmesinin akıl kârı bir iş olmadığı görüşünü savunan Ercan, “üstelik nükleer yakıt maddesi (uranyum) ülkemizde bulunmadığına göre, Türkiye’yi enerji bakımından fazlasıyla dışarıya bağımlı kılacak ve genel sağlık açısından büyük risk yaratacak bir seçenek olduğu ortada iken. Türkiye’nin elektrik enerjisi gereksinimi varsa ve bunu kendi öz kaynaklarıyla üretemiyorsa, elektriği doğrudan satın almak en doğru yoldur.Yabancı ülkelerden çevre ve insan sağlığına zararlı kömür veya uranyum ithal ederek elektrik üretmeye kalkışmak akılcı bir yaklaşım olamaz” dedi.

HER 7 KİŞİDEN BİRİ ELEKTRİK HIRSIZI!

Öte yandan Türkiye’de üretilen elektriğin yüzde 15’inin, hırsızlığın teknik ifadesi ile “kaçak” olarak kullanıldığını, bir başka deyişle ‘çalındığını’ dile getiren Ercan, “yüzde 15 hırsızlık demek, Türkiye’de her yedi kişiden birinin ‘hırsız’ olduğunu gösteriyor” görüşünü dile getirdi.

Erdoğan ve japon başbakanı abe nükleer ihalesinin imzalarını attı

Prof. Dr. Ali Ercan

Prof. Dr. Ali Ercan

Sinop Nükleer Santrali

1550200cookie-checkNükleer’e imza atan Türkiye’de her 7 kişiden biri elektrik hırsızı çıktı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.