‘Nükleeri daha güçlü savunacağız’

İran’ın nükleer başmüzakerecisi Saad Celili, Haziran ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında İran İslam Cumhuriyeti’nin uranyum zenginleştirme hakkını “daha güçlü” bir şekilde savunacağını söyledi.

Kazakistan’ın Almatı kentinde yarın yapılacak nükleer müzakereler öncesi açıklama yapan İranlı başmüzakereci Saad Celili, “Seçimlerin nükleer müzakerelere etkisi, halkımızın haklarını daha güçlü savunması şeklinde olacak” dedi.

İSTANBUL RAPORU DA GÖRÜŞÜLECEK
İran ve 5 artı 1 ülkelerinin 17-18 Mart’ta İstanbul’da uzmanlar düzeyinde ele aldıkları konulara ilişkin rapor da, yarın nükleer müzakere masasında olacak.

5 artı 1 ülkeleri ve İran, 26-27 Şubat’ta Almatı’da yapılan müzakereleri “ileri dönük ve olumlu” olarak değerlendirmiş ancak tam uzlaşı için kayda değer bir gelişme sağlanamadığını açıklamıştı.

8 KEZ MASAYA OTURDULAR
İran ve 5 artı 1 ülkelerinin, son 5 yılda yaptığı 8 müzakerede anlaşamadıkları konuların başında uranyum zenginleştirme, nükleer enerji elde etme hakkı ve yaptırımlar geliyor.

“Uranyum zenginleştirmeyi durdurun” yönündeki 5 artı 1 ülkelerinin talebini “kırmızı çizgileri” olarak gören İran, bunun müzakere dahi edilemeyeceğini belirtiyor.

İran’ın, “Her ülke gibi bizim de nükleer enerji elde etme hakkımızı resmen tanıyın” yönündeki talebi de diğer ülkeler tarafından kabul görmüyor.

1378320cookie-check‘Nükleeri daha güçlü savunacağız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.