Ünlü ekonomist: Ok yaydan çıktı

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, New York Times’da yayımlanan makalesinde, Gezi Parkı eylemlerine yönelik değerlendirmede bulundu.

Acemoğlu, yazısında, son birkaç yıldır AKP’nin ekonomide sağladığı başarı nedeniyle Washington başta olmak üzere Batı dünyasında Türkiye demokrasisine yönelik bir iyimserliğin söz konusu olduğunu belirtti.

Türkiye’de iktisadi kalkınmanın demokrasiyi garanti altına almayacağını kaydeden ünlü ekonomist, ”Ok yaydan çıktı” yorumunda bulundu.

İktisadi kalkınmanın daha fazla demokrasiyi beraberinde getirdiğini savunan Siyaset Bilimcisi Seymour Martin Lipset’in ünlü modernizasyon teorisine atıfta bulunulan makalede, Türkiye ekonomisinin son 11 yılda hızlı ve istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne yer verildi.

Bu durumda ihtiyaç olunan tek şey sabır olarak nitelendirilirken, bu mantıktan hareketle, Erdoğan’ın ekonomik başarısının hükümetin otoriter yönetim tarzını sona erdirmesi gerektiği kaydedildi.

Modernizasyon teorisinin dünyada yükselen demokrasiyi açıklamada yeterli kalmadığının bildirildiği makalede, Acemoğlu, Simon Johnson, James A. Robinson ve Pierre Yared ile ortak hazırladığı çalışmasına atıfta bulundu.

Araştırmaya göre, hızla büyüyen ülkelerin demokratik olma ya da demokratik kurumlarını güçlendirme eğiliminin olmadığından bahsedilirken, hızlı büyümenin demokrasi tarafından takip edildiği durum sayısına az rastlanıldığına yer verildi.

Türkiye’de yaşanan protestolara değinilen yazıda, tatbikatlar öncesinde Türkiye’nin Orta Doğu’nun geri kalanı için bir rol model olabileceği algısının mevcut durumda savunulamaz hale geldiği ifade edildi.

Türk halkının hoşnutsuz olan büyük bir bölümünün şu an açıkta bırakılmış durumda olduğu ve Türk medyasının bu durumu görmezden gelmeye devam ettiği sürece bu hoşnutsuzluğun giderek yayılacağı kaydedildi. ”Ok yaydan çıktı” yorumuna yer verilen yazıda, artık Türkiye’de demokrasinin eskisi gibi olmayacağı ifade edildi. (Kaynak: Thelira)

1384540cookie-checkÜnlü ekonomist: Ok yaydan çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.