Ünlü Yazar Cengiz Dağcı vefat etti

Dağcı Londra’nın Soutfields bölgesindeki evinde dün (22 Eylül Perşembe) saat 12.30 sıralarında vefat etti.

Aslen Kırım Tatarı olan ve II. Dünya Savaşı sonrası Almanya’ya esir düşen Rağcı, savaş sonrası ise İngiltere’ye yerleşerek hayatını bu ülkede sürdürdü.
“Yoldaşlar”, “Anneme Mektuplar”, “Onlar da İnsandı”, Badem Dalına Asılı Bebekler”, “Yurdunu Kaybeden Adam” gibi Türk edebiyatına yirmibeş eser kazandıran Dağcı, bütün kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazdı.

Hayatı boyunca hiç Türkiye’yi görmediği halde “Türkçe’nin Yazarı” olan Cengiz Dağcı’nın ilk kitabı 1956 yılında Varlık Yayınları tarafından yayımlandı. Yayınevinin sahibi merhum Yaşar Nabi vefat edinceye kadar bütün kitapları Varlık Yayınları tarafından yayınlanan Dağcı’nın eserlerini halen Ötüken Neşriyat yayınlıyor.

ESİR KAMPINDAN YAZARLIĞA

Cengiz Dağcı, 9 Mart 1920 tarihinde Kırım’ın Yalta şehrinin Kızıltaş köyünde doğdu. Çocukluğu kıtlık, yoksulluk, Rus emperyalizminin zulmü ve büyük baskılar altında geçti. İlkokul köyünde, ortaokulu Akmescit’te bitirdi. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken İkinci Dünya Savaşı çıktı. 1941’de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946’da Londra’ya yerleşti. Eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır. Türk edebiyatının en güçlü yazarlarındandır. Hüzünlü bir üslûbu vardır.

Dağcı, Pazartesi günü Londra’nın Hackney bölgesindeki Süleymaniye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından doğu Londra’daki Gardens of Peace mezarlığında toprağa verilecek.

YAZARIN ÖTÜGEN NEŞRİYAT TARAFINDAN YAYINLANAN BÜTÜN ESERLERİ

Yansılar 1
Yansılar 2
Yansılar 3
Yansılar 4
Ben ve İçimdeki Ben
Korkunç Yıllar
Yurdunu Kaybeden Adam
Onlar da İnsandı
O topraklar Bizimdi
Anneme Mektuplar
Ölüm ve Korku Günleri
Badem Dalına Asılı Bebekler
Yoldaşlar
Biz Beraber Geçtik Bu Yolu
Dönüş
Üşüyen Sokak
Regina
Hatıralarda Cengiz Dağcı
Bay Markus’un Köpeği
Bay John Marple’nin Son Yolculuğu
Oy Markus Oy
Rüyalarda: Ana ve Küçük Alimcan

BTGB’NİN MESAJI

Britanya Türk Gazeteciler Birliği (BTGB), Yaşamını İngiltere’de sürdüren ve dün Londra’da evinde hayatını kaybeden ünlü romancı Cengiz Dağcı’nın vefatı üzerine bir mesaj yayınladı.

BTGB Başkanı Kemal Erdemol

BTGB Başkanı Kemal Erdemol’un mesajı şöyle:

Türkçe’nin, “dışarıda” bırakılmış, kıymeti, bir avuç duyarlı kişi ya da grup dışında, yeterince bilinmemiş, adı hak etmediği kamp ya da kamplarla anılmış, buna rağmen, hiç gitmediği, yaşamadığı Türkiye’ye de, Türkçe’ye de küsmemiş büyük edebiyat adam, Kırım Tatarlarının büyük yazarı Cengiz Dağcı’nın ölümünden büyük üzüntü duyduk.

Romanlara konu olabilecek uzun ve çileli bir ömrün sahibi olan Dağcı’nın Türkçe edebiyata katkıları tahminlerin ötesindedir. Yurt sevgisini, aşırılık tuzaklarına düşmeden, başka uluslara düşmanlık gütmeden başarıyla anlatan romanlarıyla, bir anlamda “sürgün yazarı” sayılabilecek olan Dağcı, soğuk savaş dönemlerinin kamplaşma ortamında, her iki taraftan da hak etmediği değerlendirmelere ya da saldırılara uğramış bir yazardı.

Özgünlüğü, bağımsız bakışı onu birçoklarının benimsemediği bir yazar haline getirdi. Ancak, karşıtları dahil tüm edebiyatseverler Dağcı’nın romancılık kudretinin farkındaydı.

Biz, İngiltere’de yaşayan Türk gazetecileri olarak, Türkçe’mizin büyük yazarı,Cengiz Dağcı’nın ölümünden duyduğumuz üzüntüyü kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

KAYNAK: www.eurovizyon.co.uk

838600cookie-checkÜnlü Yazar Cengiz Dağcı vefat etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.