‘Önlem alınmazsa Afganistan yok olabilir’

Eski general James Jones başkanlığında ABD Atlantik Konseyi tarafından hazırlanan raporda, güvenliğin iyileştirilmesinin sağlanmaması ve yeniden yapılandırma ile iyi idare çalışmalarının hızlanmaması halinde Afganistan’ın risk altında olduğu vurgulanarak, “Yok olması istenmiyorsa, gereken acil değişimler şimdi yapılmalıdır” denildi.

Amerikan Kongresi’ne bu akşam sunulması beklenen raporda, 2001’de devrilen Taliban’ın ülkenin çok kalabalık olmayan yerleşimlerin bulunduğu bölgelerdeki kontrolünün arttığı, ülke genelinde sivil reformlar, yeniden yapılandırma ve kalkınmada ilerleme sağlanamadığının altı çizildi.

Raporda, Afganistan’a yapılan uluslararası yardımların sadece yüzde 10’unun doğrudan Afganlara gittiği, bunun da reform ve yeniden yapılandırma çalışmalarını daha da zorlaştırdığı kaydedildi ve Afganistan’daki sistemin iflas etmesi durumunda bunun bölgede olumsuz stratejik sonuçları olacağına da dikkat çekildi.

James Jones’un yanı sıra ABD’nin eski BM Büyükelçisi Thomas Pickering başkanlığında hazırlanan bir diğer raporda da ABD ile Afganistan’daki müttefiklerinin “hafif” operasyonları yerine “uygun” operasyonlar getirilmesi gerektiği kaydedildi.

Bu raporda, ABD’nin Afganistan için özel bir temsilci ataması ve Afganistan’ın 5 yıl içinde istikrara kavuşturulması için ABD ile NATO’nun yeni bir “birleşik strateji” geliştirmesi çağrısında bulunuldu.

AFGANİSTAN’DA İNTİHAR SALDIRISI: 6 ÖLÜ, 11 YARALI

Öte yandan son gelen haberlere göre Afganistan’ın güneyinde düzenlenen intihar saldırısında ilk belirlemelere göre vali yardımcısı dahil 6 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı bildirildi.

Afgan yetkililer, Helmand bölgesindeki Leşker Gah kentinde bir intihar bombacısının kendisini bir camide havaya uçurduğunu söylediler.

Bir polis yetkilisi, saldırıda Helmand Vilayeti Vali Yardımcısı Pir Muhammed dahil 6 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığını açıkladı.

1165860cookie-check‘Önlem alınmazsa Afganistan yok olabilir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.