‘Önlem alınmazsa susuz günler geliyor’

Uzmanlara göre, menba ve kaynaklarda tedbir alınmazsa, 25 yıl sonra Türkiye, susuzluk çeken ülke olacak
 
Türkiye’nin, kişi başına kullanılabilir su miktarında; 25 yıl sonra “sıkıntı çeken ülke” konumuna geleceği açıklandı.



Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının, Batı Avrupa ülkelerinde 5 bin, Irak’ta 2 bin 20, Asya ülkelerinde 3 bin, Afrika’da 7 bin, ABD’de ise 18 bin metreküp olduğunu belirten Demirayak, bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarının en az 10 bin metreküp olması gerektiğini ifade etti.


Türkiye’de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının ise 1 bin 430 metreküp olduğunu kaydeden Demirayak, “2030 yılında nüfusu 80 milyona ulaşacak Türkiye, kişi başına düşen 1100 metreküp su miktarıyla su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna girecektir” dedi.
Birleşmiş Milletler’in açıkladığı verilere göre, Dünya nüfusunun üçte birinin yaşamak için gerekli suya ulaşmada büyük sıkıntı çektiğine dikkat çeken Demirayak, Türkiye’nin 2050 ya da 2100 yılına gelindiğinde çok ciddî bir su kriziyle mücadele etmek zorunda kalacağını ifade etti.


Demirayak, Türkiye’nin su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanımında âcil tedbir alınmaması durumunda, önümüzdeki yıllarda kuraklık ve çölleşme tehlikesiyle karşılaşılmasının da kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

1023760cookie-check‘Önlem alınmazsa susuz günler geliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.