Nobel Barış Ödülü üç kadının oldu

Nobel Ödül Komitesi, bu kişilerin, kadın güvenliği ve kadın hakları için şiddete başvurmadan mücadele ettikleri için bu ödüle layık görüldüklerini bildirdi.

2006 yılında Liberya’da cumhurbaşkanı seçilen, 72 yaşındaki Ellen Johnson- Sirleaf, Afrika kıtasında seçimle iktidara gelen ilk kadın lider olmuştu.

39 yaşındaki Gbowee ise Liberyalı kadınların ülkede korku salan savaş ağalarına direnişlerinde öncülük etmesiyle biliniyor.

Liberya’da barışı simgeleyen beyaz tişörtler giyen Hristiyan ve Müslüman kadınlar siyasi bir güç haline gelmişti.

Norveç’in başkenti Oslo’da açıklama yapan Nobel Komitesi, 2011 Nobel Barış Ödülü’nün Ellen Johnson-Sirleaf, Leyman Gbowee ve Tavakkul Karman arasında üçe bölündüğünü duyurdu.

32 yaşındaki gazeteci Tavakkul Karman ise Yemen’de kadın hakları, basın özgürlüğü ve siyasi tutukluların serbest bırakılması için çaba sarfettiği için ödüle layık görüldü.

Karman aynı zamanda Barış Ödülü’ne layık görülen ilk Arap kadın.

Nobel Komitesi başkanı Thorbjoern Jagland, “kadınlar, toplumun tüm kademelerindeki gelişmelere etki etmekte erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmadıkça, dünyada demokrasi ve kalıcı barışı da sağlayamayız.” diye konuştu.

1,5 milyon ABD doları değerindeki ödül, üç kadın arasında paylaştırılacak.

Nobel Barış Ödülü komitesi bu yıl rekor sayıda, 241 ayrı başvuru yapıldığını, bunlardan 53’ünün kurum ve kuruluşlardan geldiğini söylüyor.

Seçim süreci gizlilik içinde yürütülüyor.

Adaylar kamuoyuna açıklanmıyor ancak çoğu aday, başvurularını halka ilan etmekten çekinmiyor.

1313520cookie-checkNobel Barış Ödülü üç kadının oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.