Nobel Ödülü tanrı parçacığının

2013 Nobel Fizik Ödülü’nün sahipleri Belçikalı François Englert ile İngiliz bilim insanı Peter W. Higgs oldu.

Nobel Komitesi, Peter Higgs ve François Englert’in tanrı parçacığı varlığını öngördükleri için ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de bugün açıklama yapan Karolinska Enstitüsü, Higgs Bozon teorisinin dünyanın nasıl oluştuğunu anlatan parçacık fiziğinin standard modelinin merkezi kısımını oluşturduğu belirtildi.

İngiliz bilim insanı Peter W. Higgs ve Belçikalı meslekdaşı François Englert, 1 milyon 250 bin dolarlık ödülü paylaşacak.

AÇIKLAMA BİRKAÇ KEZ ERTELENDİ
Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, 2013 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini bulmadan önce, Karolinska Enstitüsü tarafından yapılması beklenen açıklamanın birkaç kez ertelendiği iddia edildi.

Der Spiegel’in iddiasına göre, komite üyeleri arasındaki oybirliğinin sağlanamaması nedeniyle söz konusu ertelemelerin gerçekleştiği belirtildi.

HIGGS BOZONU EN KOLAY NASIL TARİF EDİLİR?
İngiltere’de bir fizikçi Higgs Bozonu’nu en anlaşılır şekilde şu şekilde tanımlamıştı:

“Higgs alanı dediğimiz şey, bütün evrenin sahip olduğu tüm alanı ifade ediyor. Bu analojide de bir odayı dolduran tüm insanlar Higgs alanı olarak tarif edilebilir.

“Yine analojiye göre odaya ünlü bir kişi giriyor ve odadaki insanlar bu ünlü kişinin etrafını sarıyorlar. Bu ünlü kişinin odaya girdiği andan itibaren insanların etrafını sarmasından ötürü yürümesi zorlaşıyor ve sarf ettiği enerji de artıyor. Ünlü kişinin bu odada yürüyebilmesi etrafını saran insanlarla birlikte geliştiği için ünlü kişinin çok fazla enerji harcaması gerekiyor. Fakat tam o sırada odaya yeni giren bir kişinin bu oda içerisinde yürümesi daha kolay oluyor.”

“Fakat bazen insanlar arasında yayılan bir dedikodu bile tüm insanları küçük bir alanda toplayarak o alanın etrafında bir kümelenme oluşturabiliyor. Yani odaya ünlü biri girmese dahi buna dair yayılacak bir dedikodu ünlü bir kişinin odada olmasıyla eşdeğer etkiyi yaratabiliyor.”

“İşte Higgs Bozonu da evrendeki bu alan içerisinde ortaya çıkan uyarılmalar sonucunda bazı parçacıkların tek bir yerde kümelenmiş halini ifade ediyor. Tıpkı bir oda içerisindeki insanlar arasında yayılan dedikodu sonucunda tüm insanların küçük bir alanda toplanması ve diğer alanların boş bir hale gelmesi gibi.”

İLK TIP ÖDÜLÜ AÇIKLANMIŞTI
2013 Nobel Tıp Ödülü, bu yıl ABD’li James Rothman ve Randy Schekman ile Alman Thomas Sudhof’a verilmişti.

Üç araştırmacı, hücrelerin dolaşım sisteminin nasıl organize olduğunu ortaya koyan çalışmalarıyla ödüle layık görülmüştü.

1398390cookie-checkNobel Ödülü tanrı parçacığının

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.