Nobel ödüllü İranlı yazardan çağrı

Yazar, The Financial Times’a verdiği röportajda; “İran’a askeri bir saldırı ya da ekonomik yaptırımlar, İran halkına zarar verir” dedi…

“Mahmud Ahmedinejad yönetimi, ambargoyu delecek yollar bulur ve bu yaptırımlar, rejime desteği artırabilir” diyen yazar şöyle konuştu:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sadece nükleer programı değil, insan hakları ve demokrasiyi de gündemine almalı. Çünkü demokratik olmayan ülkeler, dünya barışı için atom bombası kadar tehlikeli olabilir. İran’daki baskıcı rejime destek olan batılı şirketler de cezalandırılmalı.”

İRAN’A BENZİN AMBARGOSU

Öte yandan The Financial Times, dünyanın en büyük enerji şirketlerinin İran’a benzin satmaktan vazgeçtiklerini duyurdu.

Gazete bunu yaptırım tehditleri ve Amerikan Yönetimi’nin perde arkasında yürüttüğü çabaların sonuç vermesi olarak yorumladı.

The Financial Times’daki haber şöyle:

“İran dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen, rafinerilerinin çok kötü durumda olması ve cömertçe sübvanse edilen benzine aşırı talep nedeniyle dışarıdan günde 130 bin varil yakıt alıyor. Bu yakıtın yaklaşık yarısını sağlayan üç enerji şirketi Vitol, Glencore ve Trafigura, siyasiş risk nedeniyle Tahran’a satışı durdurdu. İran’ın bunun üzerine Dubai ve Çin’deki küçük şirketlere yöneldiği belirtiliyor.

Amerikan olmayan şirketlerin İran’a benzin satışı halihazırda yasak değil. Ancak Amerikan yönetimi, İran’ın nükleer silah peşinde olduğu gerekçesiyle bunu da yaptırımlar kapsamına almak istiyor.”

1236280cookie-checkNobel ödüllü İranlı yazardan çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.