Nobel Edebiyat Ödüllü Harold Pinter öldü

Aktörlükle başladığı çalışma hayatını oyun yazarı, şair, tiyatro yönetmeni olarak sürdüren İngiliz Nobel Edebiyat Yazarı Ödülü sahibi Harold Pinter, 78 yaşında hayata veda etti..


Pinter, ‘29 tane oyun yazdım, artık diğer yazın türleri üzerine çalışacağım’ diyerek, 74 yaşında oyun yazmayı bırakmıştı. Nobel ödülü alana kadar birçok ödülün sahibi olan Pinter, on dört üniversiteden onur derecesi almıştı.


HAROLD PİNTER? 


10 Ekim 1930’da Londra’da Yahudi bir terzinin oğlu olarak dünyaya gelen Harold Pinter,. 2’inci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine 9 yaşında terk ettiği Londra’ya, 12 yaşında geri dönebildi. Savaş dönemindeki bombalamaların etkisini üzerinden hiçbir zaman atamadı. Okulda özellikle Franz Kafka ve Ernest Hemingway’in kitaplarını okuyan Pinter, Londra’da Hackney Downs Dil Okulu’ndaki eğitimi sırasında okul tiyatrosunda Joseph ve Romeo gibi karakterleri canlandırma olanağı buldu ve kariyer olarak oyunculuğu seçti.


1948’de Kraliyet Akademi Dramatik Sanatlar Okulu’na burslu olarak giren Pinter, ancak 2 sene sonra okulu bıraktı. Askere gitmeyi reddettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. 1950’de ilk şiirlerini Harold Pinta takma adıyla yayınladı. 1951’de Drama Okulu’na girdi. Çeşitli tiyatro gruplarında oyuncu olarak çalıştıktan sonra oyun yazarlığına başladı.


1957’de Bristol Üniversitesi’nin Tiyatro bölümü için ‘Oda’ adlı oyununu dört günde tamamladı. Bunu, aynı yıl yine Bristol Üniversitesi Tiyatro bölümü tarafından sahnelenen ‘Doğum Günü Partisi’ adlı oyunu izledi. ‘Kapıcı’ (1957), ‘Git Gel Dolap’ (1960), ‘Yuvaya Dönüş’ (1965), ‘Eski Günler’ (1971), ‘Issız Topraklarda’ (1975), ‘İhanet’ (1978) oyunları ile tanındı.


Oyunlarında genelde insanların gündelik konuşmalarının çözümlemesini yaptı. İnsanlar üzerindeki baskıyı işledi. İlk eserlerinde işçi sınıfına mensup insanların içinde bulundukları olumsuz koşullara, maddi zorluklara ve bunun ruhlarına yansımasına ve onların hayal kırıklıklarına değindi. Pinter’ın oyunları soyadına atıfla Pinteresque denilen kendine özgü bir tarz yarattı. Genellikle bir odada geçen oyunlarında sessizliği, gizemi ve kısa konuşmaları kullanarak bir gerilim ve tehdit havası oluşturuyordu. Erotik fanteziler, takıntılar, kıskançlık ve nefretten örülü diyaloglar kuruyordu.

819700cookie-checkNobel Edebiyat Ödüllü Harold Pinter öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.