Noriega’nın geleceği Rice’ın elinde

ABD askerlerince 1989’da devrilen Panama eski Başkanı General Manuel Antonio Noriega’nın büyük olasılıkla kara para aklamaktan Fransa’ya teslim edilmesi tartışılıyor.  

9 Eylül 2007’de Amerikan hapishanelerinde 17 yılını dolduran Noriega, Fransaya teslim edilmesi durumunda en az 10 yıllık bir hapis cezasına daha çarptırılması bekleniyor.

Bu arada davaya bakan yüksek dereceli federal hakim William Turnoff’un vefatı sonrasında, yerine geçen hakim William Hoeveler’in büyük olasılıkla Turnoff’un yolundan giderek Noriega’nın Fransa’ya gönderilmesinden yana olduğu sanılıyor. Mahkemece verilecek herhangi bir karar Devlet Bakanı Condoleeza Rice tarafından onaylanacak.

Son olarak hakim Hoeveler, Noriega’nın avukatlarının Panama’ya gönderilmesi isteğini reddetti.

Noriega, şantaj ve uyuşturucu trafiği suçlarından 40 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak, iyihalden erken çıkmasına karar verilmişti. Diğer taraftan Fransa ise, 1 Temmuz 1999’da tam 3 milyon dolar parayı aklama suçundan Noriega’yı 10 yıl hapise mahkum etmişti. Panama ise, Noriega’yı 2 kişinin ölümüne sebebiyet vermekten, her biri 20 yıl olmak üzere 40 hapis cezasına çarptırmayı bekliyor.

Noriega Panama’ya gönderilmesi durumunda bu ülkede büyük hapis cezası 20 yıl olduğundan dolayı (ABD’de yattığı süre) 17 yıl ceza indirimi ve 70 yaş üstü ev hapsi olanaklarından yararlanacak. Avukatları müvekkillerinin “savaş esiri” kategorisinde olduğu için Panama’ya geri gönderilmesinde ısrar etmesine karşın Panama eski devlet başkanlarından Mireya Moscoso, “Noriega’nın Panama’ya dönüşü simdiki hükümetin işine gelmez. Zaten alıp götürsünler diye işin peşini bırakmış vaziyetteler” yorumunu yaptı….

DiKTATÖR NORİEGA?

Panamalı eski Diktatör Manuel Antonio Noriega  bir asker olmasına karşın, ABD’ye düşman olmadan önce tamamen ABD için çalışan bir ajandı.

1934’de Kolombiya  kökenli fakir bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Aslında psikiatr olmak istiyordu ancak ekonomik sebeplerle askeriyeye yazıldı.

Devlet Başkanı Arnulfo Arias’a karşı 1968 darbesinde yeraldı, ama asıl yıldızı General Omar Torrijos’u yapılan bir suikasttan  korumasıyla parladı. Diktatör’e bu denli yakın olunca da gizli servis başkanlığına getirildi.

Panama kanalının kontroluyle ilgili olarak Amerikalılarla yakınlaştı ve ABD gizli servisi için çalışmaya başladı. Görevde bulunduğu 1986 yılına kadar 320 bin dolar ABD tarafından kendisine ödendi.

70li yılların başında  adı uyuşturucu trafiğine karıştı ve özellikle muhalefete karşı acımasızca saldırganlığıyla öne çıktı.1972’den itibaren ABD fiziksel olarak kendisinden kurtulmak istiyordu ancak Başkan Nixon konuyla ilgili hiçbir projeyi kabul etmedi. 80lerin başında artık herkesden korkar duruma gelmişti. 1981de  Trujillo’nun şüpheli bir uçak kazasında ölmesiyle, artık ülkenin en önemli şahsiyetine dönüştü. 1986’da Amerikan Gizli Servisinden,  New york Times’a sızan bilgiler doğrultusunda, iki yıl önce öldürülen Muhalefet lideri Hugo Spadora cinayetinde Noriega’nın rolü araştırılmaya başlandı.  Bir yıl sonra ise eski başkanlardan Roberto Diaz Herrera, rüşvet, seçimlerde şike ve Trujillo’nun ölümünde parmağı olduğunu iddia etti. ABD diğer taraftan uyuşturucu trafiğinde etkin olduğu iddialarında bulunuyordu. Medellin çetesi aracılığıyla milyonlarca uyuşturucu parasını akladıktan sonra en azından kendi ülkesinde kendisi de temize çıktı.

Ancak 1989’da ABD, Panama’yı işgal etti.  Bu sırada Noriega, 2 hafta boyunca kilise de saklandı ve Ocak 1990’da yakalanarak savaş esiri olarak Florida’ya gönderildi.

 

1156940cookie-checkNoriega’nın geleceği Rice’ın elinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.