Nürnberg Film Festivali başlıyooor

Uzun metrajlı filmlerde, en iyi film, en iyi erkek ve en iyi kadın oyuncunun yanı sıra seyirci ödülü de verilirken, en iyi kısa film ve en iyi belgesel film ödülleri de sahiplerini bulacak.

9 Mart 2005 tarihinde, Ahmet Ulucay’ın “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak” adlı filmiyle başlayan festival kapsamında Türkiye ve Almanya’da çok sayıda konuk sinema sanatçısı da söyleşiler düzenleyecek. Festival 20 Mart günü yapılacak kapanış konseriyle sona erecek.

Festivalde, sinemaseverlerin keyifle izleyeceği çok sayıda belgesel ve kısa film de sergileniyor. Almanya’da yaşayan göçmenlerin veya Avrupa’ya gelmek isteyenlerin hayat hikayelerinden kesitler sunan belgesel ve kısa filmlerin sayıca fazla olması dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’DEN KATILANLAR
Festivalin yarışma kategorisinde yer almayan çok sayıda film de iki bölüm halinde izleyicilere sunuluyor. Türkiye filmleri arasında, daha önce kaçırdıysanız izlemenizi önerdiğimiz filmleri şöyle sıralayabiliriz:

İnat Hikayeleri: 10, 14, 18 Mart
Neredesin Firuze?: 11, 19 Mart
Şelale: 10, 11, 12 Mart
Gelin: 10, 19 Mart
Eğreti Gelin: 12, 13, 16 Mart
İnşaat: 11, 14, 17 Mart

“Sinema dünyası- sınırlar ötesi” başlığı altında farklı ülkelerden gelen filmler de sinemaseverlere geniş tercih imkanı sunuyor. Dikkat çeken filmler şunlar:
“2003 yılında Italya’nın en önemli film ödüllerini alan Ferzan Ipek’in “Karşı Pencere”si, (13 Mart, Saat: 22.00 Filmhaus Kino-K4/16 Mart, Saat: 19.00/ 19 Mart Saat: 21.30/20 Mart Saat: 16.45), Alberto Rondalli’nin Osmanlı dönemi Anadolusunda yaşanan bir hikayeyi konu alan “Derviş”i, (13, 17, 18 Mart FilmhausKino-K4), Türkiye-Yunanistan arası mübadele yıllarından kalma bir hikayeyi işleyen “Bir Tutam Baharat ” (11, 12 Mart Cinecitta).

Türkiye ve Almanya’dan çok sayıda yönetmen ve oyuncu festival kapsamında sinemaseverlerle buluşacak.  Hülya Koçyiğit, Tunçel Kurtiz, Müjde Ar, Reis Çelik, Zeki Demirkubuz, Can Dündar, Uğur Yücel çeşitli söylesilere katılacak

TÜRKİYE’DEN YARIŞACAK UZUN METRAJLILAR
Türkiye-Almaya Film Festivali’nin uzun metrajlı film yarışmasına bu yıl Türkiye’den 4, Almanya’dan 5 olmak üzere toplam 9 film katılıyor. Yarışmaya Türkiye’den katılan filmler ve gösterim tarihleri şöyle:

Yazı Tura: TR, 2004, 110 dakika. Yönetmen: Uğur Yücel, Oyuncular: Kenan Imirzalıoğlu, Olgun şimşek, Defne Kayalar, Haris Padouvas. 10, 12, 19 Mart
Bekleme Odası: TR, 2003, 94 dakika. Yönetmen: Zeki Demirkubuz, Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Nurhayat Kavrak, Nilüfer Açıkalın. 12, 13 Mart
Korkuyorum Anne: TR, 2004, 126 dakika. Yönetmen: Reha Erdem, Oyuncular: Ali Düşenkalkar, Işıl Yücesoy, Köksal Engür, Şenay Gürler. 13, 15, 19 Mart”Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak: TR, 2004, 100 dakika. Yönetmen: Ahmet Uluçay, Oyuncular: Ismail Hakkı Taslak, Kadir Kaymaz, Gülayşe Erkoç, Boncuk Yılmaz. 9, 11, 16 Mart

ALMANYA’DAN UZUN METRAJLILAR

Festivalde yarışmaya Almanya’dan katılan uzun metrajlı filmler ise şunlar:
One Day in Europe: D, 2004, Regie: Hannes Stöhr/ “König der Diebe”: D, 2003, Regie: Ivan Fíla/ “Kebab Connection”: D, 2004,
Regie: Anno Saul/ “Allein”: D, 2004, Regie: Thomas Durchschlag/ “Das Apfelbaumhaus”: D, 2004, Regie: Andrew G. Hood

“Gegen Die Wand” filmiyle Alman sinema dünyasında yoğun olarak gündeme gelen Birol Ünel ve Sibel Kekilli, Nürnberg’de gösterilecek filmlerde bir kez daha izleyici ile buluşuyorlar.Ünel, “König der Diebe” filminde, Kekilli ise, senaryosunda Fatih Akın’ın da imzasını taşıyan “Kebab Connection” adlı filmde jürinin ve sinemaseverlerin karşısına çıkıyorlar.

BELGESEL FİLMLERLE TÜRKİYE

“Belgesel filmlerle Türkiye” adlı bölümde Ruhi Su ve Nazım Hikmet gibi devrimci sanatın iki büyük ismini konu alan belgesellerin yanıra, “Yüzyılın aşkları” alt başlığı altında “Atatürk-Latife Hanım”, “Selahattin Pınar-Afife Jale” ve “Enver Paşa-Naciye Sultan” çiftinin yaşamını anlatan belgeseller gösteriliyor.

1100720cookie-checkNürnberg Film Festivali başlıyooor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.