İnsan Hakları Anıtı’nda saç yolunacak

Mehmet Tarhan, 8 Nisan 2005 tarihinde, kitap fuarına katılmak için gittiği İzmir’de asker kaçağı olarak gözaltına alınmış ve Sivas 2. Sınıf Askeri Cezaevi’ne konulmuştu.


Vicdani retçi Mehmet Tarhan’ın savaşa karşı olduğu için askerlik yapmayı reddettiği vurgulanılarak Tarhan’ın maruz kaldığı işkence nedeniyle 26 Mayıs’ta açlık grevine başladığı belirtildi.


“Dayanışma İnisiyatifi”, yaptığı açıklamada 5 Haziran 2005, Pazar günü saat 14’de Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde saç yolma eylemiyle Tarhan’a yapılanları protesto edeceklerini belirtti.
                                               
Mehmet Tarhan’la Dayanışma İnisiyatifi’nden yapılan açıklama şöyle:


“Mehmet Tarhan bir vicdani/total retçi. Mehmet, askerlik ‘hizmeti’ni ve hiyerarşik-militarist kurumları reddettiği için 8 Nisan’dan bu yana tutuklu bulunuyor. Üniforma giymeyen, saçları 8 askerin zoruyla kazıtılan Mehmet, bir askermiş gibi yargılanıyor.


Mehmet Tarhan, görevli astsubayın sözlü kışkırtması sonucunda ‘provokasyona gelen’ bir grup tutuklu tarafından önce linç edilircesine dövüldü, ardından ölümle tehdit edildi ve parası gasp edildi. Avukatları tarafından yapılan suç duyurusuna rağmen, tehdit ve baskılar avukatıyla görüşmesi sırasında bile pervasızca sürdü. Cezaevinden sorumlu astsubay, havalandırmadayken Mehmet Tarhan’ın üzerine beton parçası fırlattığını söylemekten bile çekinmedi. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi 26 Mayıs’ta gerçekleştirilen mahkemesi öncesinde, savcının verdiği söylenen bir “emir” uyarınca 8 asker tarafından dakikalarca süren fiziki müdahaleyle saçları kazındı. Bu durumu protesto eden Mehmet Tarhan 10 günden beri açlık grevini sürdürüyor.


Hukuk cahili bir grup insan olarak bizler, askeri cezaevlerinde hangi yasaların hüküm sürdüğünü öğrenmek istiyoruz. Mehmet’e yapılan bütün bu işkenceler, baskılar ve ölüm tehditlerinin sorumluları, mahkeme tarafından ortaya çıkarılsın çıkarılmasın kimler olduğunu bizler biliyoruz. “Yönetim” denilen mekanizmanın “adaleti”ni çok iyi biliyoruz.


Mehmet Tarhan derhal serbest bırakılmalıdır! Mehmet Tarhan’ın can güvenliği sağlanmalıdır!


Tutuklu bulunduğu süre içerisinde, Mehmet’in başına gelecek bütün olumsuzlukların cezaevi idaresinin sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır! Mehmet Tarhan’ın tutuklanmasını, Sivas Askeri Cezaevinde uğradığı kötü muameleyi, saçlarının zorla kesilerek ‘itaat’e zorlanmasını protesto etmek için düzenleyeceğimiz ‘Saç yolma’ etkinliğine desteğinizi bekliyoruz.”


FOTOĞRAF: Mehmet Tarhan


İLGİLİ HABER:


‘Vicdani retçi Mehmet’i destekleyelim’


Tarhan hâlâ adli tıbba gönderilmedi


 

1021460cookie-checkİnsan Hakları Anıtı’nda saç yolunacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.