İnsan hakları savunucusu aday

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başbakanlıkta diğer partilerin yöneticileriyle birlikte yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, muhalefet partileri tarafından 2010 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Christian Wulff’a karşı aday gösterilmiş olan Gauck’un, eski DDR’de rahip olarak sorumluluk içinde, özgürlük içinde mücadele etmiş bir insan olduğunu söyledi.

Bu nedenle Gauck ile olan bazı görüş ayrılıklarına rağmen ortak yanları olduğuna inandığını belirten Merkel, “demokrasiye bağlı olan Gauck’un uluslararası alanda da önemli sinyaller verebileceğine inandığını” kaydetti.

Merkel, daha önce yaptığı açıklamada “muhalefet partileriyle birlikte ortak bir aday belirlemek istediklerini” söylemiş olduğunu hatırlatarak, bu nedenle varılan uzlaşmadan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer de, baştan beri cumhurbaşkanı adayı konusunda muhalefet partileriyle uzlaşma sağlamış olmak istediklerini ifade ederek, Gauck’un ortak aday gösterilmesinin Almanya için iyi bir karar olduğunu söyledi.

Joachim Gauck’un cumhurbaşkanlığı için iyi bir aday olduğuna inandığını belirten Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı ve Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philipp Rösler de, Gauck’un cumhurbaşkanlığı makamı için yitirilmiş olan güveni yeniden sağlayacağını belirtti.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise, iktidardaki koalisyon ortaklarının kendileriyle açık ve adil bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, bu uzlaşmanın memnuniyet verici olduğunu, çünkü Gauck’un hayatı boyunca özgürlüğü savunmuş bir insan olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, ortak aday konusunda uzlaşmaya varmış oldukları için memnun olduğunu, Gauck’un halk tarafından da sevilen ve takdir edilen bir insan olduğunu belirtti.

Özdemir ayrıca, gelecekte de uyum konusunun ülkenin en önemli konularından biri olarak görülmesini ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da, daha önceki seçimlerde de desteklemiş oldukları Gauck’un ortak aday gösterilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Gauck’un demokrasiye parlaklık kazandıracağını ve ülkedeki birlikte yaşamı daha da teşvik edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığına aday gösterildiğini kısa bir süre önce öğrendiği için henüz üzerindeki şaşkınlığı atamadığını ifade eden Gauck da, partilerin bu konuda uzlaşma sağlamasına çok sevindiğini, aslında Başbakan Merkel’in her zaman, kendisini insan olarak takdir ettiğini söylemiş olduğunu belirtti.

Gauck, kendisinin süper bir adam ve hatasız olmadığının bilinmesi gerektiğini, ancak böyle insanların da başarılı olabileceğini sözlerine ekledi.

Böylece, Gauck’un, 18 Mart’ta yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçiminde ülkenin 11. cumhurbaşkanı olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

1332400cookie-checkİnsan hakları savunucusu aday

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.