‘İnsan hakları yasası askerleri bağlamaz’

İngiltere’deki hukukçular Irak’taki İngiliz ordusunun insan hakları ihlalini masaya yatırdı.


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Independent, İngiltere’de Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Goldsmith’in Irak’taki İngiliz askerlerin uyması gereken sorgulama kurallarına ilişkin görüşü ve hukukçuların yorumu ile ilgili tartışmaları manşetine taşıdı.


The Independent’in hukuk muhabiri Robert Verkaik’in “Irak’ta insan hakları: Yanıtlanması gereken dosya” başlıklı haberinde,  Lord Goldsmith’in Irak’ta görev yapan İngiliz askerlerini  İnsan Hakları Yasası yerine yalnızca Cenevre Sözleşmesi’ne uymaları gerektiği görüşünün ülkededeki insan hakları savunucuları ve ordudaki de dahil bazı hukukçularca “çelişkili ve sakıncalı bulunduğu”nu yazdı.


Gazete, Irak’a yollanan gizli e-postalardan alıntı yaparak, Goldsmith’in İnsan Hakları Yasası’nın bu ülkede görev yapan İngiliz askerlerini bağlamayacağı yolunda görüş bildirdiğini öne sürdü. The Independent’in haberi özetle şöyle;


“Lord Goldsmith’in askerlere tavsiyesi Iraklıları tutuklarken, gözaltına alırken ya da sorgularken İnsan Hakları Yasası’na uymak zorunda olmadıkları yönündeydi. İnsan hakları uzmanlarına göre, bu tavsiye sadece tutsaklara muameleyi düzenleyen Cenevre sözleşmesi hükümlerine uyulmasının yeterli olduğu anlamına geliyor. Ayrıca Lordsmith’in görüşü ordu hukukçularının tavsiyeleriyle de çelişiyor. Bugün insan hakları grupları ve uluslararası hukuk uzmanları, hükümetten, Goldsmith’in verdiği resmi görüşü açıklamasını isteyecek.”


SUÇLU İNGİLİZ ASKERLERİ


Söz konusu grupların Goldsmith’ingörüşlerinin İngiliz askerleri arasında bir taciz kültürü oluşmasına zemin hazırlayabileceğinden kaygılandıklarını aktaran The Independent, geçen ay ilk kez bir İngiliz askerinin savaş suçlarından hüküm giydiğini belirtti. Söz konusu asker, aralarında gözaltındayken ölen Iraklı resepsiyon memuru Baha Musa’nın da bulunduğu Iraklı sivil tutsaklara kötü muamele suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırılmış ve ordudan atılmıştı.


Gazete ayrıca bir yardım merkezinde Iraklı tutsakları taciz etmekle suçlanan üç İngiliz askerinin Almanya’da askeri mahkemede hapis cezasına çarptırıldığını, dava aşamasında da 60 taciz iddiasının bulunduğunu yazdı.


“DEMOKRASİ MİRASINA SAYGISIZLIK”


Öte yandan Merkezi Londra’da bulunan Liberty adlı insan hakları örgütünün başkanı Şami Çakrabarti ise, Independent’taki yazısında Iraklı tutsaklara kötü muamelenin, İngiltere’nin demokrasi mirasına saygısızlık olduğunu söyledi.


Çakrabarti şu yorumu yaptı:


“50 yıl önce, 2’nci Dünya Savaşı’nın küllerinden doğan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne İngiltere öncülük etti. Sözleşmenin tartışmaya açık olmayan maddelerinden biri de işkenceyi ve insanlık dışı, aşağılayıcı muameleyi yasaklayan düzenlemesidir. 35 yıl önce İngiltere Başbakanı, parlamento kürsüsünden artık terör zanlılarının başına çuval geçirilmeyeceğini ilan etmişti. Bunlar demokrasi mirasımızın köşe taşlarıdır. Bu açıdan bakıldığında Iraklı tutsakları taciz skandalları bizim için çok trajik bir durumdur. Amerika’daki 11 Eylül ve Londra’daki 7 Temmuz saldırılarından sonra oyunun kuralları değişti demeye devam edersek, İngiltere’yi savunmaya değer kılan değerleri riske atmış oluruz.”

803090cookie-check‘İnsan hakları yasası askerleri bağlamaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.