‘İnsan haklarında uygulama zayıf’

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan raporun giriş kısmında, “Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamak için Kopenhag kriterlerini karşılama arzusu, hükümetin önemli reformlar paketini geçirmesini sağladı. Bunlar arasında yeni ve daha liberal ceza yasası, namus cinayetleri ve işkenceyle mücadelede bir dizi anayasal değişiklikler, dini, ifade ve toplanma özgürlüklerinin genişletilmesi ve hükümette ordunun rolünün azaltılması yer aldı” denildi.


Raporda, “ancak bu reformların uygulanması gecikti” ifadesi kullanılırken, güvenlik güçlerinin “işkence, dayak, keyfi tutuklama ve gözaltına devam ettiği” ileri sürüldü.


Raporda, gözlemcilerin, bu tip faaliyetlerde bir azalma tespit ettiği ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin, hükümetin işkenceye karşı “sıfır tolerans” politikasına uymak için yerel yetkililerin çaba gösterdiklerini rapor ettiği belirtildi. Namus cinayetlerinin devam ettiği, hükümetin, Kürtçe ve diğer dillerin kullanımıyla ilgili bazı kısıtlamaları kaldırdığı, ancak ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili kısıtlamaların yerinde kaldığı iddia edildi.


ABD’nin global ilişkilerden sorumlu müsteşarı Paula Dobriansky, yıllık raporun yayınlanması nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi.


Dobriansky, Gürcistan, Ukrayna ve son olarak Irak’ta demokratik gelişmeler olduğuna, Lübnan’da da bu yönde bir eğilimin görüldüğüne işaret ederek, özgürlük yönünde umut dolu sinyallerin ortaya çıktığını, özellikle Ortadoğu’ya bu eğilimin yerleştiğini söyledi. Paula Dobriansky, “eğer özgürlük ve demokrasi, Endonezya, Türkiye, Afganistan ve Irak gibi Müslüman ülkelerde işliyorsa neden İran, Libya, Suriye ve Suudi Arabistan’da öyle olmasın?” diye sordu. (aa)
 

1019300cookie-check‘İnsan haklarında uygulama zayıf’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.