‘İnsan ticareti KKTC’ye kadar uzanıyor…’

Gazimağusa Belediyesi Bora Atun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşiye, Proloque Consulting Direktörü Mine Yücel, Kadından Yaşama Destek Derneği (KAYAD) Başkanı Meral Akıncı ile Haklar ve Özgürlükler Derneği’nden Serdar Atai konuk oldu.


Etkinlikte, Doğu Avrupa ülkelerinden iş vaadiyle kandırılarak İstanbul’a getirilip fuhuş batağına itilen kadınları konu alan “Kadın Trafiği” konulu belgesel gösterildi.


Söyleşide, özellikle fakir ve kadın erkek ayrımcılığı olan ülkelerden büyük çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu insanların rızaları olsun veya olmasın güç kullanılarak başka ülkelerde köle yapıldığı ve kadınların fuhşa zorlandığı belirtildi.


İnsan ticaretinin, silah kaçakçılığı ve uyuşturucu ticareti kadar gelir getiren yasa dışı global sektör haline geldiği, bu kişilerin sayısının sadece Doğu Asya’dan 1.5 milyon olduğu kaydedilen söyleşide, 21’inci yüzyılda insanların köleleştirilerek insan haklarının ellerinden alındığı vurgulandı.


Yasa dışı organize şebekeler tarafından yürütülen faaliyetlerde kadınların gazete ilanlarıyla başka ülkelerde “barmaid”, “çocuk bakıcısı”, “temizlik” gibi işlerde çalıştırılmak vaadiyle kandırıldıkları veya kaçırıldıkları, pasaportları ellerinden alınarak borçlandırıldıkları, itildikleri batağın içerisinden çıkmalarının neredeyse imkânsız hale getirildiği vurgulandı.


KKTC’deki gece kulüplerinde çalıştırılan konsomatrislerin durumuna da değinilen söyleşide, resmi kayıtlara göre sayıları 381 olan söz konusu kadınların da insan hakları ihlallerine uğradığı kaydedildi.


Konsomatrislerin ülkeye nasıl geldiği, hangi şartlarda çalıştırıldıkları sorgulanarak, diğer ülkelerde olduğu gibi KKTC’ye gelenlerin de kandırıldıkları veya kaçırıldıklarına inanıldığı belirtildi.

698850cookie-check‘İnsan ticareti KKTC’ye kadar uzanıyor…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.