İnsan ve hayvan haklarının neresindeyiz?

Sevgili Açık Gazete okuyucuları, uzun zamandır yazmayı düşündüğüm halde bir türlü zaman ayıramadığım yazılarıma başlamış olmanın heyecanı içindeyim. Bu heyecanımın sebebi tabiki okurlarımla buluşmak gibi güzel bir olaya tanıklık etmek kadar, Türkiye’nin içinde bulunduğu karmaşa ve savaşa sürüklenme çabalarınında yarattığı korku.

Malesef Ülkemde güzel şeyler olmuyor son gelişmeler: düşünen ve ülkesinin sevgisini içinde taşıyan tüm yurt severleri endişelendirdiği gibi ürkütüyorda. Dilerim aklı selimle ülkem çılgın ve olmaması gereken bir savaşın taraftarı olmaz ve bu korkulu rüya hayata geçmez.

Toplumda hızlı bir devinim yaşanıyor. Ciddi bir kaynaşma var. Her kesim sesini dile getirmeye ve haksızlığa karşı durmaya çabalıyor. Bu gelişmelerden birine bugün değinmeyi düşünüyorum. 30 eylül 2012 tarihinde Türkiye’nin bir çok kentinde hayvan hakları savunucuları çıkartılmaya çalışılan yasaya karşı tepkilerini dile getirip sokaklara döküldüler.

5199 sayılı hayvanları koruma yasasında yapılacak değişiklikler ile sokak hayvanlarını kısırlaştırarak sokağa salıvermek yerine hayvan barınaklarında toplamayı hedefliyor. Bu barınakların nerlerde öldüğü ve nasıl şartlarda hizmet verdiği ise bilinmemektedir. Buralarda tutulan köpek ve kedilerin aç susuz ve tıbbi bakımdan yoksun bırakan itlaf yoluna giden çoğu yerel yönetimin yeni yasayla istiflenecek bu hayvanlarla nasıl başedeceği endişe verici bir konudur. Bunu protesto etmek amacıyla 30 Eylül pazar günü Türkiye’nin bir çok kentinde duyarlı vatandaşlar seslerini dile getirmek ve yasayı protesto etmek için alanlara çıktılar.

Halkımızın bu duyarlılığı gözlerimi yaşarttı. Ama bu kadar duyarlı bir toplumda yalnızca hayvan hakları ve fenerbahçe nin şike davası için sokağa dökülen toplumun daha çok toplumsal duyarlılığı olması gerektiğini düşünürdüm.

Ey halkım AKP dayatmaları ile hayata geçen 4+4+4 yasası ile eğitim sistemi değiştirilirken , geleceğimiz ve yeni nesillerin çağdaş eğitimden uzaklaştırıldığı
Yasa çıkartıldığında nereleydeydin. Neden sokaklara çıkmadın. Sivas’ta Madımak otelinde aydınları sanatçıları yakan katillerin yargılandığı davalarda nerelerdeydin. Fenerbahçe kulübü başkanının şike davasından yargılandığı davada gösterdiğin hassasiyeti neden göstermedin?

“Bu halkın duyarlılığı sadece hayvanlarlamı sınırlı. Toplumsal duyarlılığımız bu kadar kör mü?! derken bir yandan da uygar toplumlarda asla ağıza bile alınmayacak bu yasanın çıkartılması halinde yaşanacak hayvan katliamının nasıl sonuçlanacağını düşündükçe ürperiyorum. Yeni yasanın hayırsız ada katliamından daha kötü sonuçlar doğuracağı endişesi herkesi sarıyor. Yasa bu hayvanları toplama adı altında öldürmeyi hedeflemektedir.

Yasa ile hayvan bakım evlerinin yapılacağı ve bu hayvanların buralarda toplanacağı belirtilmiş. Merak ediyorum, Kedileri nasıl yakalayıpta bu barınaklara koyacaklar doğası gereği kolay yakalanamayan bu hayvanları canlı yakalayamadıkları durumlarda nasıl yakalayıp da bu merkezlerde toplayacaklar. Canlı yakalyamadıkları kedileri öldürecekleri şüphesizdir. Belediyelerin %90 ında bu tür bakım evleri yokken bu hayvanları nerede toplayacaklarıda bir başka merak konusudur. Ayrıca bu konularda eğitimli belediye personelinin olmadığını da biliyoruz. Hangi bilgi ve deneyimle bu hayvanların bakımlarını yapacakları konusunda hiç bir bilgi içermeyen bu yasa gerçektende bir hayvan katliam yasası olarak çıkacaktır.

Avrupa Ülkelerine gelince: Özellikle de yaşadığımız İngiltere’de asla sokakta kedi ve köpek göremezsiniz. İnsanların en yakın yoldaşları olan bu evcil hayvanlar evlerde barındırılmakta, beslenmekte ve yaşam haklarına ve uygun koşullarda olmasına özen gösterilmektedir. Evsiz hayvanlar için aileler özendirilmekte ve her hayvan için uygun bir yuva bulmaya çalışılmaktadır. Uygarlık Bütün canlıların yaşam haklarına saygı göstermeyi gerektirir.

Güzel ülkemin duyarlı ve sağ duyulu insanları şimdide Savaşa hayır demek için alanlar koşalım sesimizi kimse öldürülmeden barış için yükseltelim. Ortadoğu’da oynanan emperyalist oyunların tezgahına gelmemek için haydi halkım barış için sokaklara. Savaşa hayır deme duyarlılığımızı bütün illerde yükseltelim ve İşbirlikçilerin oyununa son verelim!

762130cookie-checkİnsan ve hayvan haklarının neresindeyiz?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.