İnternet dolandırıcılığı

İnternette illegal işler yapan bir kişi, sizin adınızı kullanıyor olsa ne yapardınız? Hemen panikler miydiniz? Birilerine şikayet etmeye mi çalışırdınız? Bu kişiyle mücadele etmek için çaba mı sarfederdiniz? Öyle ki, internet dipsiz kuyu. Çamur at, izi kalsın düşüncesindeki haysiyetsiz insanlar böyle bir şey yaptığında, o çamuru temizlemek de o kadar zor olacak ki.


Sırf bu yüzden sürpriz telefonlar almanız, hiç de olmayacak bir şey değil. Bir ara, gazetelere ilan verirlerdi, başkalarının cep telefon numarasıyla. Ve o kişinin telefonunu kapatmasına neden olurlardı. Tabii ki, bir de birçok kişiyle lüzumsuz yere uğraşmak da cabası.


Özellikle hosting işiyle uğraşan insanların zaten bir çoğunun firma olmaması, firma olanların ise gerekli yatırımları yapmadan bu işi sürdürüyor olması, lisanslama vb. çalışmalardan kaçarak bu işi yapması nedeniyle, başka isimler kullanmaları gündeme gelmiyor değil. Bu isimleri kullanırken de kendilerini kurtarıyor ama onların yüzünden başı ağrıyan insanlar ne olacak. Bu yüzden, özellikle hosting alanında devletin düzenleme yapması gerçekten de çok önemli. Girin hostbul.net gibi sitelere, hosting firması olduğunu iddia eden yüzlerce firma, daha doğrusu site. Ama bir araştırın, çoğu evinde boş durmak yerine bu işi yapan ve her an da bulunmayacak duruma gelebilecek durumda olan, vergi ödemeyen, mükellefiyeti olmayan insan. Böyle olunca da sektör sektör olamıyor, gelişemiyor. Bazen şeytan dedirtiyor ki, Türk Telekom alsın ipleri eline, hostingi sadece o versin. Sonra da kendi kendime cevap veriyorum, Türk Telekom yaptığı işleri sanki çok iyi yapıyor da, bir de hosting işine girsin. İyi yapacaksa, girsin vallaha, yapmayacaksa lütfen uzak dursun.


İnternette hemen hemen hiçbir alanda denetim yok. Bankalar televizyonlarda reklam yaparken çok sıcak ama internette dolandırılan kişiler, neredeyse dernek kuracak hale geldiler de duyan yok. Bizim sistemimiz çok güçlü, kuvvetli, olsa olsa sizin hatanızdan dolayı dolandırılmışsınızdır gibi baştan savan cevaplar vermekteler. Ne yazık ki, sistemi daha nasıl güçlendiririz diye düşünmemekteler. Özellikle, cebe para gönderme dönemi başladıktan sonra mağdurların sayısı gittikçe artıyor. İlgili banka, gönderilen cep telefonu numarasını hiçbir şekilde kaydetmediği için, internet bankacılığı şifresini ele geçiren kişilerin izine hiçbir şekilde rastlanamıyor. Kamera kayıtları ise sadece 15 gün durmak zorundaymış, bankamatik önünde poz verecek hali yok dolandırıcının ama hiç değilse, belki oradan yaklaanabilir, ama ne yazık ki o da çözüm olamıyor.


Bu arada, hemen şunu da belirtmek gerek ki, sokaklarımız ne kadar sakin, devlet sokaktaki hakkını ne kadar alabiliyor ki, internete sükunet getirsin, oradaki vergi kaçaklarına el koysun diyor insan bazen. Ama biz yine de ümidimizi kaybetmeden, herşeyin çok güzel olacağını ümit etmeye devam ediyoruz.


Lütfen unutmayalım;
1- Bizim ve herkesin, tüm insanların hayatı değerlidir.
2- Her geçen saniye değerlidir.
3- İnsanlara ve emeklerine saygılı olmalıyız.
4- Öyleyse, niye hak yiyoruz? Herşeyin sahtesinin peşinde koşuyoruz?
5- Ve pis iş yaparken başkasının ismini vererek, insanlara zarar veriyoruz?


Ve devletimiz niye hala internet hukukunu hayata geçiremiyor? Bu konuda belirgin önlemler alınmıyor?


________________


Hakan Topuzoğlu

681700cookie-checkİnternet dolandırıcılığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.