İnternet mağdurları: E-imza hayata geçsin

Referans Gazetesi’nde Begüm Gürsoy imzasıyla yer alan habere göre İnternet bankacılığı dolandırıcılığında yaşanan mağduriyetin kim tarafından giderileceğine yönelik tartışmalar, bir vatandaşın açtığı davayı kazanmasıyla büyüyor. Referans’ın ilk kez gündeme getirdiği internet bankacılığında güvenlik sorunu ve emsal Yargıtay kararı, yeniden tartışma gündemine taşındı.


Bir vatandaşın internet bankacılığı üzerinden hesabındaki 20.146 YTL’lik parasının şifresinin kırılması yoluyla üçüncü kişilerin eline geçmesiyle ilgili olarak banka aleyhine açtığı dava, diğer mağdurlar için de umut ışığı oldu. Kasım 2006 tarihinde kurulmasına rağmen kısa sürede 3.500 üyeye ulaşan Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu, bugüne kadar kazanılan 18 davaya karşılık 1.000’den fazlasını kaybettiklerini, ancak her geçen gün emsal oluşturacak Yargıtay kararlarının arttığını söyledi.


E-İMZA ŞART


Referans’ın sorularını cevaplandıran Polatoğlu, internet bankacılığında şifre ve parola ile işlem yapmanın güvenlik sağlamadığına dikkat çekerek, elektronik imza uygulamasına geçilmesinin şart olduğunu belirtti. Polatoğlu, bunun maliyetinin ise vatandaşa yüklenmemesi ve banka tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Polatoğlu, “Şu anda sadece Yapı Kredi-Koçbank bunu uyguluyor. Bunu da yüksek tutarlı hesaplar için yapıyor. Güvenliğe opsiyon koyuyor. Güvenlikte opsiyon olmamalı” diye konuştu.


Polatoğlu, bankaların e-imza için gerekli altyapıyı henüz kurmamış olması nedeniyle vatandaşın da e-imza kullanmasının bir anlamı olmadığını belirterek, bunun zorunlu hale getirilmesinin önemini vurguladı. Polatoğlu, internet bankacılığı için banka ile yapılan sözleşmede internet üzerinden yapılan işlemlerde bu tip güvenlik olayları ile karşılaşılması durumunda bankanın sorumlu olmayacağı maddesine yer verildiğini ve vatandaşın bu sözleşmelerin altına imza koymasının istendiğini belirtti.


SİGORTA ŞİRKETLERİ UZAK DURUYOR


Sigorta şirketlerinin internet üzerinden yapılan işlemleri sigortalamaktan kaçındığını da belirten Polatoğlu, bunun nedeninin güvenliğin zayıf olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Polatoğlu, kendisinin de 74 bin YTL’sinin internet bankacılığı üzerinden çalındığını belirterek, davasının ise uzun zamandır sonuçlanmadığını kaydetti. Polatoğlu, Türkiye’de bilişim mahkemelerinin olmamasının hukuki sorunların aşılmasını zorlaştırdığını ifade ederek, “Bilirkişiler ya banka adına çalışan kişilerden ya da banka emeklilerinden seçiliyor. Örneğin benim davamda bilirkişi, davalı bankadan emekli olan biri” diye konuştu.


KAMU İŞLEMLERİNDE DE BANKACILIK SEKTÖRÜ DEVREDE


İnternet üzerinden yapılan kamu işlemlerinde de internet bankacılığı bu yıl içinde kullanılmaya başlanacak. E-devlet ana yapısının kurulmasıyla birlikte e-bildirge, e-beyanname, e-pasaport gibi işlemler için gerekli ödemelerin banka veznesine gitmeden yapılması hedefleniyor.


Bankalar Birliği ile bir süre önce Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Telekomünikasyon Kurumu (TK) yetkililerin katıldığı bir toplantı yapılarak, hem bu işlemlere internet bankacılığının nasıl entegre edileceği, hem de güvenlik boyutu tartışmaya açılmıştı. Konunun uzmanları, bankaların müşterilerine verdikleri kredi kartlarına takılacak bir çip ile e-imza verilerek, internet bankacılığında da bunların kullanılabileceğini önerdiler. Uzmanlar, bankaların kendi e-imza şirketlerini de kurma haklarının bulunduğuna dikkat çektiler. (Hürriyet)

1040570cookie-checkİnternet mağdurları: E-imza hayata geçsin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.