İnternet medyasının sorunları konuşuldu

Geçen hafta sevgili Faruk Eskioğlu’ndan bir mail aldım. Telekomünikasyon Kurumu’nun bir toplantısına davet mailiydi. Kendisi İngiltere’de olduğu için İstanbul’da yapılacak olan bu toplantıya www.acikgazete.com adına benim katılmamı rica ediyordu. Ben de internet medyasını ilgilendiren bu davete seve seve katılacağımı söyledim ve katıldım.


Telekomünikasyon Kurumu’nun internet medyası temsilcileriyle 15 Şubat’ta Ankara toplandıklarını duymuştum. Bu toplantının üzerinden iki hafta bile geçmeden ikinci toplantıyı İstanbul’da yapmaları bana iyi niyetli bir yaklaşım gibi göründü.


Ankara’da yapılan toplantıda görüşülen konular değerlendirilmiş, kurum başkanı Dr. Tayfun Acarer ile birlikte bilgi teknolojileri ve tarifeleri konularında uzman yetkililerin de katılacağı İstanbul toplantısı hazırlanılmıştı. Toplantıda az sayıda katılımcı vardı. Bu yüzden herkesin görüşleri teker teker dinlendi. Günün diğer güzel haberi de bundan sonraki toplantıya Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılacağıydı.


Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, internette yayın kadar içeriğin de önemli olduğunu vurgulayarak, bunu sağlayacak olan internet medyasının sorunları ve sıkıntılarını öğrenmek için bir diyalog kapısı açtıklarını söyledi.


Toplantıda internet üzerinden medya hizmetinin istenilen biçimde verilebilmesi için ilgili kamu kuruluşlarına görev düştüğünü, bu kuruluşların desteğine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. İnternet servis sağlayıcılarına hosting hizmetleri için ödenen ücretlerin çok yüksek olduğu, yurtdışından hizmet alındığında ücretin buradakinden en az on kat daha ucuz olduğu dile getirildi. Bu durumun da internet medyasına doğrudan yansıdığını, internet medyasının yaşaması ve rekabetçi bir ortamda çalışabilmesi için hosting ücretlerinin ucuzlatılması  ve vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğinin altı çizildi.


Toplantıya katılan herkesi tek tek dinleyen Tayfun Acarer, bu ve buna benzer konuların Ankara toplantısında da konuşulduğunu, kurum olarak kendilerinin neler yapabileceğini araştırmaya başladıklarını ve sorunu çözecek kurumlarla arabuluculuk yapacaklarını söyledi.


Toplantının kısa özeti böyle. Şimdi gelelim Telekomünikasyon Kurumu’na… Bir çoğunuzun böyle bir kurumdan haberi olmayabilir. Çünkü çok eski bir geçmişi yok. Telekomünikasyon Kurumu 27 Ocak 2000 tarihinde kuruldu. Faaliyetlerine ise 15 Ağustos 2000 tarihinde başladı.


Telekomünikasyon sektörünü düzenleyen 4502 sayılı kanunun çıkmasıyla Ulaştırma Bakanlığına bağlı olarak kurulan Telekomünikasyon Kurumu, konuyla ilgili olarak düzenleme ve işletme fonksiyonlarını üstlenmiş durumda. Bu anlamda belki de, Türkiye’deki ilk sektörel düzenleyici kurum olarak gösterilebilir.


Telekomünikasyon Kurumu’nun temel amacı sektörde tam serbestleşmenin sağlanması konusunda faaliyet göstermek. Tabii bir yandan serbestleştirme sağlanırken diğer yandan da sektörde sürdürülebilir rekabet ortamının devem edebilmesi amaçlanıyor.


Telekomünikasyon Kurumu’nun pek çok görevi var. Bunlar arsasında Telsiz Kanunu ile Telgraf ve Telefon Kanununda belirtilen genel esaslar çerçevesinde, telekomünikasyon alanında gerekli planları hazırlayıp Ulaştırma Bakanlığına sunmak ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin bu konudaki faaliyetlerine eşlik etmek en başta gelen görevleri arasında.


Sözün özü şu; Telekomünikasyon Kurumu, internet medyasının sorunlarına el atmış durumda. Üçüncü toplantıda bakalım neler konuşulacak ve neler değişmiş olacak…


*Yazarın diğer çalışmaları için www.birsenaltiner.com


 

668430cookie-checkİnternet medyasının sorunları konuşuldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.