‘İnternet Tasarısı’ yasalaştı

Kanuna göre, internet ortamında Atatürk’e hakaret içeren yayınlar, Telekomünikasyon Kurumu tarafından engellenecek.


Telekomünikasyon İletişim Başkanına, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik içeren sitelerin yayınını engellemek için yetki verilecek.


İçerik, yer ve erişim sağlayıcıları, tanıtıcı bilgilerini kendilerine ait internet ortamında güncel olarak bulundurmakla yükümlü olacaklar.


Kendilerine ait bilgileri internet ortamında bulundurmayanlara, 2 bin YTL ile 10 bin YTL arasında para cezası verilecek.


TCK’da yer alan intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ile Atatürk’e hakaret içeren suçların erişimi engellenecek.


Erişimin engellenmesi kararı, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verilecek. Soruşturma evresinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Cumhuriyet savcısı, bu durumda kararını 24 saat içinde verecek.


Telekomünikasyon Kurumu Başkanı, söz konusu suçları oluşturan yayınların içerik veya yer sağlayıcısının yurtdışında bulunması halinde, bu yayınların tamamını engellemekte yetkili olacak.


Başkan, içerik veya yer sağlayıcısı yurtiçinde bulunan yayınlara ilişkin olarak ise çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik suçlarına ilişkin yayınları engelleyecek.


Bu iki suç dışında kalan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama ile Atatürk’e hakaret içeren suçların erişiminin engellenmesi ise hakim, mahkeme veya savcı kararıyla yapılacak.


Genel Kurulda verilen bir önergeyle, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir İnternet Kurulu oluşturulması kabul edildi.


Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Telekomünikasyon Kurumu ve ihtiyaç duyulan diğer bakanlık, kamu kuruluşları, internet servis sağlayıcıları ve ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri de bu Kurulda temsil edilecek.


 

1042380cookie-check‘İnternet Tasarısı’ yasalaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.