İnternette en çok genç kızlar mağdur

İsveç’te yayımlanan Vestmanlands Lans Tidning (VLT.SE) Gazetesinde yer alan araştırma sonuçlarına  göre, tehdit, internet aracılığıyla işlenen suçların ilk sırasında yer alıyor. Küfür, ikinci, dolandırıcılık ise  ise üçüncü sırada geliyor…

Suçu işleyenler, kurgulanmış bir  bir plana, programa göre hareket etmiyor. Sohbet ortamının  akışı içinde sohbet, önce tartışmaya, sonrada tehdide dönüşüyor. Dövmek veya öldüreceğini söylemek ise  en yaygın tehdit türleri sayılıyor…

İnternet yoluyla tehdidin en büyük mağduru ise yaşları 13 ile 16 arasında değişen gelişme çağındaki kızlar. sohbet’ta sohbet eden bu yaş gruplarındaki kızlar, tanımadıkları erkekler  tarafından dışarıda buluşmaya veya telefon numaralarını  vermeye  zorlanıyorlar. Bu başarılamazsa  tehdit yoluna başvuruluyor. Genç kızlar karşılaştıkları bu durumu anne,baba,arkadaş veya öğretmenlerine söylemeleri halinde ise öldürülmekle tehdit ediliyorlar.

Vestmanlands Lans Tidning’de internet mağduru genç bir kızın hikayesi şöyle anlatıldı:

“Hanna, henüz 14 yaşındaydı… Son zamanlarda büyük bir durgunluk içine girdi. Annesi, bu durumu “ergenlik çağı sendromu” olarak algıladı… Ancak, Hanna iki gün önce odasında çok sayıda sinir ilacı yutarak intihar etmeye kalkıştı. Ölmek üzereyken hastaneye kaldırılarak son anda kurtarıldı. İntihara kalkışma nedeni araştırıldığında ulaşılan sonuç çarpıcıydı..Hanna, iki yıldan  beri internet aracılığıyla  sürekli tehdit ediliyordu. Tehdit edenler, durumu annesine, arkadaşlarına ,öğretmenlerine söylemesi halinde   Hanna’yı öldürmekle korkutuyorlardı. Sonuç: Hanna, başkaları tarafından öldürülmemek için intihar yolunu seçiyordu… Bu örnekten  hareket ederek  internetteki sohbet sitelerine yönelen polis, sosyal hizmet uzmanları ve araştırmacılar  ilginç sonuçlara ulaştılar.”

AYNI TELEFON SAPIKLARI GİBİ

Araştırmaya göre, internette genç kızları tehdit edenler, “telefon sapıkları”nın kullandıkları yöntemlere baş vuruyorlar.Sürekli sohbet sitelerinde gezinerek şifrelerini  bildikleri genç kızlara sataşıyorlar..sohbet yoluyla laf atma şeklinde başlayan  sataşma  giderek  tehdide dönüşüyor.

Artan şikayetler üzerine sohbet sitelerindeki güvenlik sistemi de geliştirildi. Site görevlileri sohbet edenleri sürekli izleyerek rahatsız edici davranışta bulunanları yarıyor, uyarıyı dinlemeyenler ise siteden atılıyor..

– Sohbet programına girenlerden yaptıkları  sohbetleri bilgisayarın belleğine kaydetmeleri  veya yazıcıyla sohbet metnini kopyalamaları isteniyor.
– Sarhoş olduğunu  sanılan veya anormal şeyler yazan kişilerle sohbetin sürdürülmemesi öneriliyor. sohbetta  tehditle karşılaşılması halinde sohbet devam ederken polise haber verilmesi  öneriliyor.
– Alınan tehdit mesajlarının mutlaka ailelere, arkadaşlara, veya öğretmenlere bildirilmesi gerekiyor…
-Tehdit halinde baş vurulacak telefon numaralarının  her an yanınızda olması gerekiyor…

1125330cookie-checkİnternette en çok genç kızlar mağdur

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.