İnternette ilk yasaklama

Telekomünikasyon Kurumu internet medyası temsilcileriyle 15 Şubat’ta Ankara toplanmıştı. Bu toplantının üzerinden iki hafta geçmeden ikinci toplantıyı İstanbul’da yaptılar ve internette yayın kadar içeriğin de önemli olduğunu vurgulayarak, bunu sağlayacak olan internet medyasının sorunları ve sıkıntılarını öğrenmek için bir diyalog kapısı açtıklarını söylediler.


Telekomünikasyon Kurumu’nun internet medyasıyla yaptığı son toplantıya  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Böylece Bakan da internet medyasının sorunlarından haberdar oldu.


Bu toplantılarda internet üzerinden medya hizmetinin istenilen biçimde verilebilmesi için ilgili kamu kuruluşlarına görev düştüğünü, bu kuruluşların desteğine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. İnternet servis sağlayıcılarına hosting hizmetleri için ödenen ücretlerin çok yüksek olduğu, yurtdışından hizmet alındığında ücretin buradakinden en az on kat daha ucuz olduğu dile getirildi. Bu durumun da internet medyasına doğrudan yansıdığını, internet medyasının yaşaması ve rekabetçi bir ortamda çalışabilmesi için hosting ücretlerinin ucuzlatılması ve vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğinin altı çizildi.


Toplantılara katılan hemen hemen herkes internette özgürlükten yanaydı. Ulaştırma Bakanı’nın da katıldığı son toplantıda www.haber7.com sitesinin genel yayın yönetmeni Ünal Tanık internette oynanan kumarın altını çizdi ve bu duruma bir çözüm, bir yasaklama getirilmesini istedi. Bunun üzerine Bakan müjdeyi verdi ve bu yolda yapılan bir çalışmaları olduğunu söyledi.


Toplantıdan birkaç gün sonra medyada sanal ortamda oynanan şans oyunlarına yasak geldiğine dair bir haber çıktı. Bu Binali Yıldırım’ın sözünü ettiği çalışmaydı.
Böylece internet ortamında talih oyunları oynatılması, ”Sanal Ortamda Oynanan Talih Oyunları Hakkında Yönetmelik” ile yasaklanmış oldu. Bu yönetmelik ile talih oyunlarının bilgisayar, internet, interaktif televizyon, cep telefonu ve diğer bilişim ortamlarında kanunsuz olarak oynatılmasının takibi ve denetimi ile bu oyunlara ilişkin ilan ve reklam yasağı konusu düzenlendi.


Yönetmeliğe göre, sanal ortamda talih oyunları işletmeleri kurulamayacak, araç ve benzeri aletler çalıştırılamayacak. Her ne ad altında olursa olsun talih oyunları oynanmasına yönelik sanal ortam oluşturulamayacak ve bu ortamda talih oyunu düzenlenip, oynatılamayacak.


Sanal ortam üzerinden talih oyunlarının oynanmasına yönelik gerçek ve tüzel kişilerin ilan ve reklamları yapılamayacak. Farklı bir görüntü ile tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı, istismar edici, özendirici reklam faaliyetinde de bulunulamayacak.


İyi güzel de, bence nedeni kumar bile olsa interenette bir yasaklamayla karşı karşıya kalmak üzücü. Bunun devamı da gelecektir çünkü. İnternetin özgür sesinden rahatsız olanlar ortada. Açıkçası bu sesi kısmak, kapatmak isteyenlere karşı dikkatli olmak zorundayız. Gerçi zaman, yasakçı zihniyete internetin sığ bir dünya olmadığını gösterecektir. Yasaklarla, kısıtlamalarla internette kontrolü elde tutmanın zor olduğunu anlatacaktır.


Hiç kuşku yok ki, kumara ben de karşıyım. Ama yasakçı zihniyetin arkasına sığındığı gibi kumarın Türk aile yapısını sarstığını, birçok aileyi yok ettiğini söylemek insaf ister. Hele hele salt bu nedenler yüzünden kumar turizminden vazgeçtiğimizi söylemek hayli bir insaf ister. Herkes biliyor ki, kumar turizmini Kıbrıs’a kaydırmamızın nedeni yavru vatana dev bir yardım girişimiydi.


Kumarhaneleri kapattık diye şu anda Türkiye’de kumar oynanmadığını mı sanıyorsunuz? Kumarhaneler kapatıldığı için artık ocaklar sönmüyor mu, aileler yok olmuyor mu? Peki aynı tehlike Kıbrıs için yok mu? Oradakiler kumar illetine yakalanmıyorlar mı?


Kimse “kumar iyidir” diyemez ama, herkes “devlet neden kumar oynatıyor?” diye sorabilir. Yoksa iddia, milli piyango, at yarışı, loto, toto vs sadece oyun olarak mı kabul ediliyor?


Yasaklarla hiçbir sonuca varılmaz. İstediğiniz kadar yasaklayın oynamak isteyen oynayacaktır. Yasaklarla varacağınız tek sonuç onu mafya babalarının eline sunmak olur…


“İster sanal, ister gerçek olsun kumar illettir ve ben bunu yok edeceğim” diyorsanız ilk önce dernek ve klüpler kanunlarını değiştirmekle işe başlamanız lazım. Türkiye’deki dernek ve klüplerin çoğu kumar oynamak için kurulur ve oralara polis giremez. Bu arada kahvehaneleri de kapatmak lazım gelecektir


Birçok Türk ailesinin kumar yüzünden yıkıldığını söyleyen zihniyet, çok yakında kredi kartı kullanımı yüzünden perişan olan aileleri emsal gösterip kredi kartı kullanımını da yasaklayabilir. Benden söylemesi…


Unutmadan söyleyeyim, Açık Gazete çocukların kolay erişebileceği bir ortam olduğu için sanal kumar ve kumarhanelere karşı bir site. Ben de karşıyım. Sadece kumar sitelerine değil, internette yayın yapan ve gelişim çağındaki çocukları olumsuz etkileyecek bütün yayınlara karşıyım. Ama bu sorunun yasakla vs. ile çözülemeyeceğini de çok iyi biliyorum.


*yazarın diğer çalışmaları için www.birsenaltiner.com


 

668460cookie-checkİnternette ilk yasaklama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.