İnternetten içki satışına yasak

İnternetten alkollü içki satışı yasaklanıyor. TBMM Plan Bütçe alt komisyonunda görüşülen torba kanun tasarısı kapsamında AK Partililer’in önergesiyle yapılan düzenleme ile internetten alkollü içki satışı yasaklandı.

Mevcutta “izin alma” şartıyla bu şekilde satış yapılabiliyordu. Torba tasarının yasalaşması halinde içti satışı yapılan internet sitelerine erişim engellenecek. Bunlara ayrıca 20 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

Vatan gazetesinin haberine göre bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen AK Partililerin “tarihin en büyük affı” olarak nitelendirdikleri torba kanun tasarısına, muhalefet “torba çuval” oldu tepkisini verdi.

Bu tepkiye yol açan eklemeler arasında en tartışmalısı ise, internetten alkollü içki satışının yasaklanması oldu. Sözkonusu düzenlemenin görüşülmesi sırasında AK Partililer ile CHP’liler arasında tartışma çıktı.

CHP’li Mustafa Özyürek, önerge üzerine “İnternetten alkol satışının ne sakıncası var?” diye sorunca, AK Partili üyelerden “18 yaşından küçükleri koruyoruz” karşılığı geldi. Özyürek, tepkiler üzerine, “Bence artık ‘Türkiye’de alkollü içki üretimi, ithalatı, dağıtımı yapılamaz’ diye tek maddelik bir yasa çıkartın. Arkasından da ‘vatandaş içki içemez’ diye yasak getirirsiniz” dedi.

Çuval haline gelen torba tasarıda yer alan kritik bazı düzenlemeler şöyle:

Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde internet sitelerinden “izin almak” şartıyla alkollü içki satışı yapılabiliyor. Tasarıya eklenen hüküm ile mevzuattaki izin sistemi tümüyle kaldırıldı. Buna göre, içki ve sigara satışını, internet, televizyon, faks, telefon gibi elektronik araçlarla ya da posta siparişi yoluyla yapanlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Ayrıca, içki satışı yapan internet sitelerine de erişim engellenecek.

Tasarıya göre, ekonomik kriz nedeniyle zor duruma düşmüş veya başka nedenlerle tasfiye haline gelmiş anonim şirket borçlarından, ortaklar payları oranında sorumlu olacaklar.

Anayasa Mahkemesi’nin siyasi partilerin mali hesaplarını denetim kriterlerinde esneklik getiren düzenleme de tasarıya monte edildi.

1272650cookie-checkİnternetten içki satışına yasak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.