‘İntiharlarda göçmen politikasının rolü büyük’

Türk-Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), Kürdistan İşçi Derneği (KCC), HALKEVİ, Göçmen İşçileri Kültür Derneği (GİK-DER), TOHUM Kültür Merkezi, Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi, KOMKAR, Türk Eğitim Birliği ve CEMEVİ’nin “basına ve kamu oyuna” yapılan ortak açıklamada aynen şöyle denildi:


“Londra yaşıyan Kürt, Kıbrıslı Türk ve Türk göçmen toplumlarını hüzüne boğan intihar olgusunu anlamak, tartışmak ve bir daha yaşanmamasını sağlamak için toplum merkezilerinin temsilcileri ve belediye meclis üyelerinin ortak oluşturduğu kampanya platformu son bir aydır düzenli olarak bir araya gelmekte. Bu platformunun ortak düşencisi şu doğrultuda: intiharlar yaşadığımız ülkedeki var olan toplumsal, siyasal ve iktisadi koşularla ve gelişmelerle ilişkilendirip irdelenmeli. Dolayısıyla, bu sorun sadece bizim toplumumuzun özelikleriyle veya karakteriyle açıklanamayacağı gibi sadece onların çabalarıyla  aşılacak bir mesele değil.


İntiharlar toplumsal, siyasal ve iktisadi sıkıntılardan, baskılardan ve ‘çıkmazlardan’ dolayı yaygınlaşmakta. Dolayısıyla, taleplerimizin başında, İngiltere’deki toplumsal, siyasal ve iktisadi yaşama uyumu engeleyen; ve ilticacıların yabancılık duygusunu derinleştiren baskıcı ve gerici yasalara son verilmesi lazım. Bunların başında şunlar geliyor: ilticacı kampların kapatılması, imza zorunluğunun kaldırılması, ilticacılara çalışma hakkı verilmesi, ev baskınlarına son verilmesi ve ESOL kurslarının her kes için parasız hale getirilmesi.


Bu ülkede oturum hakkı olan ve kalıcı bir yaşam sürdüren göçmenlerin maruz kaldığı toplumsal, siyasal ve iktisadi eşitsizlik ve adaletsizliklere son verilmesi gerekiyor. Kurumsal ırkçılığa son. Hükümetin kamu sektöründeki uyguladığı özeleştirme politikaları sonucunda kamu ve sosyal hizmetler kısıtlanıyor; özeleştirmelere ve kısıtlamalara son. Dil bariyeri olan kişiler için, psiko-sosyal hizmet alanlarında yeterli sayıda uzman ve Türkçe ve Kürtçe bilen elemanların bulunması.


İntiharlar sonucu yaşamına yitirenlerin hepsi genç. Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk gençlerin, yaşadığı dışlanmışlık ve başarısızlık duygusundan dolayı “çaresiz” ve  “hiç bir işe yaramadıkları”nı düşünmekteler. Bazıları da malesef intiharı “çözüm” olarak görebiliyor. Bu dışlanmışlık ve başarısızlık duygusunu aşmaları için gençlerin sosyalleşeceği, eğitsel ve kişisel yardım alabileceği, toplum merkezlerine daha fazla olanak sunulmalı veya Gençlik Servislerinin (Youth Service’lerin) olanakları ve sayısı çoğaltmalı.”

806430cookie-check‘İntiharlarda göçmen politikasının rolü büyük’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.