Nuh’uh Gemisi ve turizm

KKTC gibi doğal ve tarihi güzellikleriyle sahip küçük ada ekonomilerinin mukayeseli üstünlükler açısında en avantajlı olduğu alan, turizm sektörüdür. Dünyada birçok küçük ada ekonomisi, turizm sektörüyle ayakta tutulmaktadır.

Ülkemizde turizm sektörünün güçlendirilmesi, bir yandan ekonomiye katkı sağlayacak, diğer yandan hantallaşmış kamu ekonomisinden uzaklaşarak özel sektörün gelişimine destek olacak, öte yandan da KKTC’nin tanıtımı için ciddi bir fırsat yaratacaktır. Bütün bu gerçekler ışığında, turizm politikasının yeniden masaya yatırılıp acil önlemler alınmasının zamanının geldiğini düşünüyorum.

Hafta sonu turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu daha iyi algılayabilmek için Bafra turizm bölgesi gibi bazı alanlara ve Gazimağusa bölgesindeki bazı turistik tesislere ziyarette bulunma fırsatım oldu. Bir yanda kendi çapında ayakta kalmaya çalışan yerli işletmeciler, diğer yanda da milyonlarca dolarlık büyük yatırımlar sonucu ortaya çıkarılan devasa turistik tesisleri gezerek ortak sorunlar ve alınabilecek önlemler konusunda fikir sahibi olmaya çalıştım.

Turizm sektöründe yaşanan sorunların sadece devletten ya da hükümetten kaynaklandığına inanan indirgemeciliğin doğru olmadığını örneklerini yaşayarak gördüm. Bu konuda detaylara girmeden turizm işletmelerinin biraz daha duyarlı davranması gerektiğini dile getirmek istiyorum. Buna bir örnek, daha önceleri Artemis Otel gibi prestijli bir tesiste birkaç kez yaşadığımız anlamsız davranışlardır. Ülkemize gelen önemli bir televizyon ekibini Artemis’in tanıtımı için bölgeye götürdüğümde, kapıda niçin geldiğimiz konusunda sorgulanmaya başlamak, otele giriş yapmadan dönmemize neden olmuştu. Birçok turistik tesiste yemek menülerinde yazan çeşitlerin bulunmadığı, fiyatlarının menüde yazılandan farklı olduğu, istediğiniz içkinin yerine daha ucuzunun verilmesi gibi uyanıklıklar yapıldığını yaşayarak gözlemlemiş çok sayıda insan vardır.

Turizm sektörümüz açısından önemli sorunlarımız bulunmakla birlikte, bugün umut verici bir konudan söz etmek istiyorum. Bazılarının konsept otel ismini verdiği “temalı oteller” grubunun en iyi örneklerinden birisi olan Bafra turizm bölgesindeki Nuh’un Gemisi otelini ziyaret edince, bu tesisin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu düşünmeden edemedim. Gerçekten de böylesi bir turistik tesisin Güney Kıbrıs’ta bile bulunmadığı çok açıktır. Nuh’un Gemisi gibi örnek turistik tesislerin ülkemizde yaygınlaştırılması, turizm sektörümüz ve ekonomimiz açısından son derece verimli sonuçlar doğuracaktır.

100 milyon dolara yakın projeyle hazırlanmış, ancak proje değerini çok aşan masrafın yapıldığı açık olan Nuh’un Gemisi oteli, Bafra turizm bölgesi açısından altın değerinde bir tesistir. Atıl kalmış boş bir alan eğlence ve dinlenme tesisleriyle donatılmış, otel içinde Kıbrıs’a özgü narenciye bahçesi eklenmiş, her noktasında farklı bir yaklaşım sergilenmiş olan bu tesisin ülke turizmi açısından umutlu olmamız için iyi bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Özel sektör ve yabancı sermayeye düşmanlık ederek ülkeyi bir köye dönüştürmeye çalışanların bu tür güzel girişimler ve tesisleri ziyaret ederek bir köşeye oturup yeniden düşünmelerini öneriyorum. Ülke ekonomisine ve turizmine katkı getiren, istihdam artışı yaratan, boş bir bölgenin yaşanabilir bir alan olmasını sağlayan turistik tesislerin daha da arttırılması gerektiğine inanıyorum. Bu arada, otel sahibine gümrük girişinde 15 günlük ülkede kalma izni verilmesi gibi yanlış uygulamalardan da kaçınmak gerekir.

Gerek Karpaz bölgesindeki turistik tesisleri ve gerekse de Bafra bölgesinde Nuh’un Gemisi otelini gezerken tek bir otel sahibi ve yetkilisiyle görüşmediğimin, etki altında kalmadan bu satırları kaleme aldığımın da bilinmesini istiyorum. Ne yazıyorsak ve yapıyorsak, KKTC ve Kıbrıs Türklerinin yararına olması içindir.

673250cookie-checkNuh’uh Gemisi ve turizm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.