Nuh’un Gemisi’nin donmuş hali

BBC’nin web sitesindeki habere göre, önümüzdeki 30 yıl içinde binlerce hayvan türünün yok olması bekleniyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya 1 130 memeli ve 1 183 kuş türü var.


Fakat Salı günü başlatılan ”Frozen Ark” (Nuh’un Dondurulmuş Gemisi) projesiyle önümüzdeki yıllarda yok olması beklenen memeli, kuş, böcek ve sürüngen türlerinin DNA’ları saklanarak ileride genetik araştırmalarda kullanılabilecek.


Öncelik önümüzdeki beş yıl içinde yok olacak hayvan türleriyle barınaklarda yapay koşullarda üretilen hayvan türlerine verilecek. Proje daha sonra önümüzdeki 30-40 yıl içinde dünyadan silinmesi olası türler üzerinde yoğunlaşacak. DNA örnekleri İngiltere Doğa Tarihi Müzesi ve Zooloji Cemiyeti’nde -80° C saklanacak.


Nottingham Üniversitesi Genetik Enstitüsü tarafından desteklenen projede DNA’sı ilk saklanan hayvanlar Socorro güvercini, Arap oriksi (bir tür antilop) ve sarı denizatı oldu. Bazı bilim adamları DNA’ların klonlanabileceğini söylese de projeye mali destek sağlayan Sir Crispin Tickell ”fazla kaptırmamak” gerektiğini söyledi.


Tickell ”Kimse Jurassic Park’ın yeniden canlanacağını ve caddelerde dinozorların dolaşacağını sanmasın” dedi.  Eğer çok sayıda türün DNA’sı saklanırsa maliyet tür başına 200 Sterlin  olacak.



 

720590cookie-checkNuh’un Gemisi’nin donmuş hali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.