NUTUK’u okuma zamanı

Edebiyatımızın cumhurbaşkanı kabul edilen Doğan Hızlan, “Elimizden düşmeyen kitaplar” listesinin ilk sırasına yazmış Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun en önemli tanıklık belgesi olarak NUTUK’u.

1980’de şu satırları yazmış Oktay Akbal:

“… Atatürk’ün “Söylev”ini bugün her zamankinden çok daha dikkatle okumalıyız. Aradan tam elli bir yıl geçmiş, ama gericiler, iç ve dış düşmanlar, Türk halkının uyanmasını istemeyenler yine ayakta, yine canlı.. Atatürk devrimini yeni aşamalara götürmek görevini yüklenmiş kuşakları büyük sorumluluklar bekliyor. İlk görev de “Söylev”i okumak… Dikkatle, özenle, bilinçle…”

Akıl ve bilim yolu…
Mustafa Kemal Paşa’nın, 15 – 20 Ekim 1927 tarihleri arasında Cumhuriyet Halk Fırkası’nın kongresinde 36 saat 33 dakika süreyle yapmış olduğu konuşmadır NUTUK.
“… Atatürk’ün Söylev’i, sihir taşıyan bir değnek değil, ışık tutan bir meşaledir. Bu meşale yalnız yakın geçmişin ve günümüzün durumunu açık seçik göstermekle kalmayıp, bunlar arasındaki karşılaştırmanın sonucunu da gözönüne koyar. En önemlisi, az önce değindiğim gibi- geçmişin acı deneyimlerine göre gelecekte izlenmesi gereken yola ışık tutar. Bu yol, akılcılık ve bilim yoludur..” Ord. Prof. H. V. Velidedeoğlu.

Dünyada benzeri olmayan bir eser…
Türkiye topraklarının işgal edildiği günlerden başlayarak, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan İstiklal Savaşı’nı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve inkilapların yapılışını anlatan NUTUK, siyasi ve milli tarihimizi birinci elden anlatan, benzeri ve eşi olmayan bir eserdir. Söylev, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ve Türk Devrimi aşamalarının üst düzeyde tutulmuş bir güncesi niteliğindedir. Söylev, 1919-1927 döneminde Atatürk’ün kendi kaleminden çıkmış bir özyaşam öyküsüdür. Söylev, Türkiye’nin en önemli bir döneminin belgelere dayalı siyasal tarihidir. Söylev, gelecek kuşaklar için bir yol göstericidir.

Diğer ezilmiş uluslara örnek…
Atatürk’ün Söylev’i, Türkiye’de 1919’dan sonra gerçekleşen kurtuluşun ve Büyük Devrim’in öyküsüdür. Bu tarihsel ve anıtsal öykü; Batı emperyalizminin sömürüsü altındaki öbür ezilmiş ulusları etkileyip onların günümüze dek süregelen bağımsızlık savaşlarına da örneklik ve önderlik ettiği için “mazlum halkların evrensel önderi” sıfatına hak kazanan ve böylece dünya tarihinde yeni bir çağ açan Gazi Mustafa Kemal’in, yaşamından en önemli bir bölümü anlatır.

NUTUK’u okuma zamanıdır!..
Gericiliğin, yobazlığın, ümmetçiliğin geçerli akçe sayıldığı;
Atatürk’e ve devrimlerine saldırıların açıkça yapıldığı;
Türkiye’yi demokrasiden “tek adam” diktatörlüğüne götürülmek istenilen şu son günlerde
NUTUK’u okumak, hem de bir değil, birkaç kez okumak gerekir!..

ADEM DURSUN

763930cookie-checkNUTUK’u okuma zamanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.