NYT: Türkiye demokrasi sınavında

Gazetede “Türkiye’nin demokrasisi sınavda” başlığıyla yayımlanan yorumda, “davayla Anayasa Mahkemesinden, ülkenin en büyük siyasi partisini kapatmasının istendiği ve davanın ülkenin siyasi, ekonomik istikrarı ile Ankara’nın uluslararası itibarını tehdit ettiği” görüşü savunuldu.


“Anayasa Mahkemesinin davayı geri çevirmesi gerektiğini” belirten gazete, “TBMM’nin de davanın açılmasına dayanak oluşturan ‘demokratik olmayan yasaları’ yürürlükten kaldırması gerektiğini” yazdı.


“Savcılık makamının Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlü değerlerini savunduğunu belirttiğini, ancak aslında bu değerleri zedelediğini” savunan gazete, “Türkiye’de, ülkenin Müslüman çoğunluğunda kök salmış modern, Batı eğilimli ve demokratik siyasi partinin yükselişine karşı bazı kesimlerin hoşgörüsüzlük ve demokrasiye tepeden bakma temelinde yaklaştığı” görüşüne yer verildi.


“Kapatma davasının, üniversitelerde türban takılmasına izin veren düzenlemenin ardından geldiğine” dikkat çeken gazete, “Eğer Anayasa Mahkemesi davayı kabul eder ve meclis yasayı olduğu gibi bırakırsa Türk siyasetini kargaşa beklemektir” ifadesini kullandı.


Gazete, “bu durumda ekonomiyi güçlendirme ve AB’ye katılma için gerekli reformların zayıf düşeceğini” yazdı.
“Bu tür yasaların Türkiye’nin modern, demokratik toplumuna karşı tehlike oluşturduğunu” kaydeden gazete, “AK Parti’nin meclis çoğunluğunu kullanarak bu yasaları yürürlükten kaldırması ve demokrasiye gerçekten inanan laik siyasi parti temsilcilerinin de bu çabayı desteklemesi gerektiğini” belirtti.

1057040cookie-checkNYT: Türkiye demokrasi sınavında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.