O şehirde deniz taştı

Önemli bir ticari liman şehri olan Pekalongan’ın tarihinde ilk kez bu kadar yükselen deniz suyu şehrin merkezine kadar gelerek bir çok mahalleyi su altında bıraktı.

Her ay Dolunay da kıyı şeridinde olan mahalle ve köylerin bir kısmının birkaç gün su altında kaldığını, bazı mahallelerin her gün az da olsa bu olaydan etkilendiğini söyleyen turist rehberi Rıza Pazar günkü olayın her zamankinden farklı olduğunu, selden etkilenen bölgelerin arttığını ifade etti.
Deniz suyunun sokakları doldurması çocukların işine yaradı.Bir çok küçük çocuğun ayaklarına gelen suyun tadını çıkarıp yüzerek eğlenedikleri gözlendi.

Dolunay nedeniyle dalgaların yükseldiğini bildiren Şehir yetkilileri 31 Mayıs günü deniz suyunun daha da yükseleceğini söyleyerek halkı doğal felaket tehlikesine karşı uyardı ve hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.

2014 yılından bu yana UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye olan şehir Endoneya’ya özgü el yapımı batik kumaşları ve Batik Müzesiyle ünlü. Şehrin temel geçim kaynağı şeker pancarı üretimi.

Edinilen bilgiye göre, dalgalardan korunmak amacıyla deniz kenarına yapılan bariyerler selden korunmada yeterli olmuyor. Yeni yapılacak evler için dağdan taş getiren halk evlerini yerden epeyce yüksek yapmaya başlamış.

Başka bir önlem olarak Hükümet kıyı şeridindeki arsaları alıp o bölgelere Mangrove bitkisi dikerek dalgaların içeri girmesine engel olmaya çalışıyor.

Türkçede Hindistansakız ağacı olarak bilinen Mangrove tropikal iklimlerde bataklık ve su içinde , az oksijenli topraklarda yetişebilen bir tür çalı bitkisi.

Mangrove projesi 2010 yılında başlamış ancak çalışmalar 2012 yılından beri yoğunlaştırılmış.
Dalgaların aşırı yükselmesine ve oknayusdaki basıncın artmasına sebep küresel ısınma olarak gösteriliyor.

Okyanusdaki baskı sonucu son günlerde aşırı yükselen dalgalardan etkilenen diğer bölgeler Cava adasının güney sahil kısımları ile Sumatra adasının en ucunda bulunan Açe bölgesi oldu.

Yükselen dalgalara hazırlıksız yakalan 20 balıkçı teknesi ve balık ağlarının aşırı hasara uğradığı bildirildi.Kıyı şerindeki büfelerin masa ve sandalyaleri de sürüklenerek hasar gördü.

Açe’de 3.5 metre yükselen dalgalar ve fırtnaya karşı halk denize girmemeleri ve tekneleri ile açılmamaları konusunda uyarıldı..

1582620cookie-checkO şehirde deniz taştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.