O IŞİD’ci bizim mahalleden

Siddhartha Dhar, Müslüman olunca ‘Ebu Rumaysah’ ismini kullanmaya başladı ve el Mucahirun örgütüne katıldı.

IŞİD’in İngiltere’yi tehdit ettiği ve İngiltere için casusluk yaptığı öne sürülen beş kişiyi öldürdüğü videodaki militanın İngiliz vatandaşı Siddhartha Dhar olduğu düşünülüyor.

BBC’nin ulaştığı kaynaklar “Birçok kişi o olduğunu düşünüyor” dedi fakat henüz militanın kimliği hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

Videoyu inceleyen güvenlik güçleri de görüntülerdeki militanın kimliğinin tespiti için Dhar hakkındaki araştırmalara odaklanıyor.

‘Ebu Rumaysah’ olarak da bilinen Dhar, 2014 yılında ‘terörizme teşvik’ suçlamasıyla tutuklanmış, daha sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Eski iş adamı, dört çocuk babası Dhar, Suriye’ye gitmeden önce Londra’nın doğusundaki Walthamstow’da oturuyordu.

Dhar, Müslüman olmadan önce Hindu’ydu. Daha sonra ise radikal örgüt el Muhacirun’a katıldı.

BBC muhabiri Dom Casciani, ‘terör örgütleri’ listesinde yer alan yasadışı el Muhacirun’a üye olan Dhar’ın sık sık ABD, İsrail ve Arap rejimlerine karşı gösterilere katıldığını söylüyor.

Casciani, Dhar’ın camii çıkışlarında el Muhacirun’a üye kazandırmaya çalıştığını ve internette çok sayıda video paylaştığını belirtiyor ve sık sık da televizyon programlarına katıldığını, fakat medyaya açıklamalarında radikal görüşlerini çok sık dile getirmediğini ifade ediyor.

Kız kardeşi: Benzettim, sonra emin olamadım

BBC’ye konuşan Dhar’ın yakınları, videodaki sesin ‘şüphesiz’ ona ait olduğunu söyledi.

Dhar’ın kız kardeşi ise videodaki sesi ilk duyduğunda ağabeyi olduğundan endişelendiğini, videoyu daha sonra tekrar izlediğinde ise emin olamadığını ifade etti.
Konika Dhar, “Şok halindeydim. Sesin, hatırladığım kadarıyla ağabeyimin sesine benzediğine inandım, sonra görüntüyü daha ayrıntılı izlediğimde tam olarak ikna olamadım bu da beni rahattı” diye konuştu.

Bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilemeyen videodaki militan elinde silahıyla İngiltere Başbakanı David Cameron ile dalga geçip, İngiltere’yi tehdit ederken görülüyor.

Militan, “Cihat ilan etmeye, sınırları delmeye devam edeceğiz ve bir gün sizin topraklarınızı işgal edip orada Şeriat kanunlarıyla hüküm süreceğiz” diyor.
İngiltere Başbakanı Cameron ise videoyla ilgili olarak “toprak kaybetmekte olan bir örgütün acınası işi” ifadesini kullandı.
IŞİD’in 10 dakikalık videosunda yaşının 5-6 olduğu tahmin edilen ve İngiliz aksanıyla İngiliz konuşan bir çocuk da yer alıyor.Çocuk videoda ‘inançsız kişileri öldürmekten’ bahsediyor.

Çocuğa dair iddia

Channel 4 News haber kanalına göre, Londra’nın güneyinde Sunday Dare adlı bir kişi görüntülerdeki çocuğu tanıdı ve torunu Isa Dare olduğunu söyledi. Sunday Dare, çocuğun, kızı Grace Dare tarafından Suriye’ye götürüldüğünü ifade etti.

Televizyon kanalına konuşan Sunday Dare, “O benim torunum. İnkâr edemem, torunum o benim. Çok iyi tanıyorum” dedi ve çocuğun propaganda ve ‘kalkan’ amaçlı kullanıldığını söyledi.

Nijerya kökenli İngiltere vatandaşı ‘Hadijah’ olarak da bilinen Grace Dare, 18 yaşına bastığında Müslüman oldu ve 2013 yılında 22 yaşındayken Suriye’ye gitti.
Görüntülerde İngiltere için casusluk yaptıkları iddia edilen beş kişi çölde kafalarının arkasından kurşunlanarak öldürülüyor.

Beş kişiden biri, İngilizlerin hava saldırılarında hedef belirlemek üzere kendisinden IŞİD militanlarının konumlarıyla ilgili bilgi vermesini istediğini söylüyor.
Beş kişiden bazıları Rakka’dan olduklarını söylerken, diğerleri Libya’da Bingazi’den olduklarını ifade ediyor.

1474590cookie-checkO IŞİD’ci bizim mahalleden

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.