“O pazarlık çok utandırıcı”

Prof Dr. İbrahim Sirkeci, Türkiye ile Almanya önderliğinde AB’nin sürdürdüğü ‘Suriyeli göçmenleri Türkiye’de tutma’ şartı karşılığında ‘Türk vatandaşlarına vize kolaylığı’ sağlayan görüşmelerin çok utandırıcı olduğunu söyledi.

Prof Dr. İbrahim Sirkeci’nin göçmenler üzerine yayımladığı kitapların tanıtım resepsiyonu ve imza günü geçen Cuma saat 16’da Antalya Restaurant’ta gerçekleşti. Akademisyenler, yüksek lisans öğrencileri ve toplum üyelerinin katıldığı etkinlikte Prof. Dr. Sirkeci kitaplarını imzalayarak, göç ve göçmenler üzerine kısa bir konuşma yaptı.

“TÜRKİYE’DE KALMAK İSTEMİYORLAR ÇÜNKÜ…”

Günümüzde göç alan Türkiye’nin uzun süre dışarıya göç verdiğini hatırlatan Sirkeci, Türkiye’de nüfusu 2 milyonu geçtiği belirtilen Suriyeli göçmenler ile ilgili şunları söyledi:
“Türkiye Suriyelileri resmen mülteci statüsünde görmüyor, ‘koruma altında’ diye bakıyor. Türkiye bu anlaşmaya şerh koymuş ülkelerden. Resmi olarak sadece Avrupa’dan gelmiş mültecileri kabul ediyor. Yani Suriyeli’ye vermese de Finlandiya’dan gelecek bir sığınmacıya mülteci statüsü verebiliyor. Ancak bu yaz aylarında Türkiye’den Avrupa’ya gidebilmek için hayatını riske, kendini denize atan ciddi bir Suriyeli nüfus var.”

Prof. Dr. Sirkeci, “Suriyeli göçmenler için neden Türkiye değil, Avrupa?” sorusunu da “Bunun nedenlerinden biri Türkiye’nin aşırı sevgisinin yabancıları kaçırtması, ikincisi hayatın sert gerçekleri, milli gelirin Suriye’de 2 bin, Türkiye’de 15 bin, Almanya’da 40 bin, ABD’de 50 bin doların üzerinde olması. Suriyelilerin Türkiye’de ekonomik refahla buluşması pek mümkün değil” diye açıkladı.

“GÖÇMENLERİN DRAMI ÜZERİNE PAZARLIK”

İnsanların durdukları yerde göç yapmayı tercih etmediklerini vurgulayan Prof. Dr. Sirkeci şunları söyledi:

“Eğer bir çatışma varsa göç olgusu doğuyor. Göç ve göçmen sorununu sınırları koruyarak çözmek mümkün değildir. ABD-Meksika sınırındaki deneyim bunu göstermiştir. En iyi çözüm göçün nedenlerini ortadan kaldırmak ve olası göçmeni ülkesinde tutabilmektir. Bu da siyasetin alanına giriyor. Bunun için ulus ötesi bir barış projesi geliştirmek gerekiyor. Buna AB, BM de öncülük edebilir. Önemli olan bu ülkelerde, ekonomik, siyasi ve kültürel barış sağlanamazsa etkisiz kalır. Bugün Suriye’de, Irak’ta etnik ve kültürel eşitsizlikler de çatışma nedeni. Ekonomik çatışmalardan söz etmiyorum bile.”

Prof. Dr. Sirkeci, Avrupa’ya ulaşan Suriyeli göçmenlerin oranının çok küçük olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ile Almanya önderliğinde AB’nin sürdürdüğü görüşmelerde ‘Suriyeli göçmenleri Türkiye’de tutma’ karşılığında ‘Türk vatandaşlarına vize kolaylığı’ pazarlığının yapılması çok utandırıcı. Suriyeli göçmenlerin dramı uluslararası boyutta böyle pazarlıklara konu olmamalı” dedi.

“BİZİM TOPLUMU DA ARAŞTIRIYORUZ”

Prof. Dr. Sirkeci kitap çalışmalarını da gazetemize şöyle anlattı:

“Bu yıl içinde 4 kitap yayınladık. Türkiye’den ve Türkiye’ye göçler üzerine. Bunlar ‘Göç ve Uyum’, Göç, HUkuk ve Sİyaset, Göç ve Kimlik üzerine, Göç, aile ve beşeri sermaye. Bunlar dünyadaki göçlerin üç aşağı beş yukarı farklı yönleri… Derleme kitaplardır. Benim herbirine katkılarım var. Katkıda bulunmuş makalelerin önemli bir kısmı 20104-15 yıllarında Türk göç konferanslarında sunulup tartışılanlar. Üzerinde çalıştığımız iki derleme kitabımız daha var. Biri Türk göç politikaları üzerine, diğeri göç, çatışma ve güvensizlik ortamı üzerine olacak. Onun dışında üzerinde yoğun çalıştığımız yeni bir projemiz var. 6-7 farklı araştırmacının ortak bir kitabı olacak. O da İngiltere’deki Türkiyeli toplumu inceliyoruz. Bu da 2016’nın ilk aylarında hazırlayabileceğiz.”

Trakya Üniversitesi’nden Yrd. Prof. Dr. Deniz Eroğlu Utku da dünya gündeminde önemli yer tutmaya başlayan göç ve göçmenler üzerine bilimsel çalışmaların son yıllarda artmasının önemli olduğunu söyledi.

855510cookie-check“O pazarlık çok utandırıcı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.