Obama: ABD borç krizi kapıda

Obama, Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat liderleriyle görüşmelerde bulunuyor.

İlgili HaberlerObama ‘kepenk kapatma’ yüzünden Malezya’ya gitmiyorObama: Cumhuriyetçiler ideolojik savaş başlattıİlgili KonularAmerika Birleşik Devletleri, Ekonomi
Amerikan hükümeti, Kongre’nin yeni bütçeyi onaylayamaması nedeniyle Salı gününden bu yana özellikle önem arzetmeyen ana hizmetler dışında resmi kurum ve kuruluşlarında her türlü işi askıya almış bulunuyor.

Federal hükümete bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan 700 bini aşkın kişi zorunlu olarak ücretsiz izine çıkarıldı. Kriz nedeniyle milli parklar, turistik ziyaret mekanları, hükümete bağlı internet siteleri ve çok sayıda resmi daire kapalı durumda.

17 Ekim’e geri sayımBaşkan Obama, henüz halihazırdaki bütçe krizi aşılamamışken, önümüzdeki haftalarda Kongre’nin karşısına daha da tehlikeli sonuçlar doğurabilecek yeni bir bütçe tartışmasının çıkacağı söyledi.

17 Ekim tarihinde Amerikan hükümetinin yasalar uyarınca borçlanabileceği parasal sınıra ulaşmış olması bekleniyor.

Obama hükümetinin bu tarihten sonra piyasalardan borç alabilmesi için, Kongre’nin ”yasal borç tavanını” yükseltmiş olması gerek.

Kongre’de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, hem şu an süregiden hükümetin finansmanı tartışmasında hem de yakın zaman içinde borç tavanıyla ilgili olarak alevlenmesi beklenen anlaşmazlıkta, çözümün Obama’nın vereceği tavizlere bağlı olduğunu söylüyorlar.

Bankacılardan mektup

Cumhuriyetçilerin ana talebi, Demokrat Parti’nin 2010 yılında Kongre’den geçirdiği sağlık sisteminde reform yasasının ya geri çekilmesi ya da yürürlüğe girmesinin geciktirilmesi üzerinde odaklanıyor.

ABD’nin JPMorgan Chase, Goldman Sachs ve Bank of America gibi önde gelen bankalarınn üyesi olduğu Mali Hizmetler Forumu adlı lobi grubu Kongre’ye bir mektup ileterek borç tavanının yükseltilmesine onay vermelerini istedi.

Çarşamba günü banka yöneticileriyle bir araya geldikten sonra CNBC televizyonuna konuşan Barack Obama, krizin aşılamamasının Amerikan ekonomisinde derin bir etki yaratacağını ve Cumhuriyetçi Parti’nin ”aşırı uçtaki kanadı ile” bir pazarlığa girmek istemediğini söyledi.

1397920cookie-checkObama: ABD borç krizi kapıda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.