‘Obama niçin gazdan ayağını kesti’

Times gazetesi için yazan David Taylor, Amerikan hükümetinin 24 saat içinde dehşet verici savaş konuşmalarından bürokrasiye geçmesinin büyük bir fark olduğunu yazıyor.

Taylor, Kerry’nin Suriye konusunda adım atmamaları durumunda tarih önünde “çok sert yargılanacaklarını” söylediklerini hatırlatıp, bundan sonra Obama’nın sabrının öne çıktığını söylüyor.

Taylor’a göre Obama kendini bir ikilemin ortasında buluyor: kendisi ne Suriye’deki savaşta taraf olmak istiyor, ne de George Bush’un Irak konusundaki hatalarını tekrarlamak istiyor.

Yazar makalesinin sonlarında, Barack Obama’nın kendi kararıyla askeri müdahale başlatması durumunda Nobel Barış Ödülü sahibi bir başkanın ülkesini BM kararı olmadan bir hafta sonunda savaşa sokmasının sorgulanacağını söylüyor.

Taylor, bu kararı sonucunda Obama’nın oyun sonucu üzerinde kontrolünden feragat ettiğini ama ahlaki cesaretin ve Amerikan değerlerinin olası reddinden Cumhuriyetçiler’in sorumlu tutulacağını yazıyor.

‘Başbakanın Suriye’ye müdahaleyi yeniden gözden geçirmesi isteniyor’

Amerika’da Obama’nın Suriye’ye müdahale olasılığını Kongre’ye götürmesi tartışmaları devam ederken İngiltere’de Başbakan’a bunu yeniden gözden geçirmesinin istenmesi Times gazetesinde yayınlanan bir başka haberde ele alınmış.

Gazete, geçen hafta Parlamento’nun askeri müdahaleyi reddetmesinin ardından Başbakan David Cameron’ın verdiği Suriye’ye askeri müdahale yapılmasını bir daha gündeme getirmeyeceği sözünden dönmesi yönünde baskı altında olduğunu yazıyor.

Times, Cameron’ın kararının ana muhalefet lideri Ed Miliband’i bile şaşırttığını belirtiyor.

Times gazetesi, Dışişleri Bakanı William Hague’in Suriye’de bir daha kimyasal saldırı olması durumunda bile Parlamento’ya müdahaleye izin verilmesi için gitmeyeceklerini söylediğini de aktarıyor.

‘Saldırının ertelenmesi İngiltere ve Başbakan için olumlu bir gelişme’

İngiltere’deki Suriye’ye askeri müdahale oylaması hakkında Daily Telegraph gazetesi için bir makale kaleme alan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, askeri müdahaleyi erteleyerek Amerika’nın “doğru karar verdiğini ve David Cameron’a saygı gösterdiğini” yazıyor.

Oylama sonrasında gazetelerin ve milletvekillerinin “Amerika ve İngiltere arasındaki özel ilişkinin sona erdiğini” söylediğini yazan Johnson, Barack Obama’nın da sonradan Londra’nın görüşlerini bir kenara atamayacağını anladığını söylüyor.

Johnson’a göre, askeri müdahaleyi erteleyerek Obama, Cameron’ı ve Parlamento’yu örnek alıp Kongre’de konunun müzakere edilmesini sağlıyor.

Boris Johnson, Suriye konusunda bir karara varıldığında David Cameron’ın liderliğinin kanıtlanacağını yazıyor.

1394630cookie-check‘Obama niçin gazdan ayağını kesti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.